Съединените щати и Германия взеха решение да стартират партньорство за климата и енергетиката, което ще има за цел включително да оказва помощ на страни от Централна Европа и на Украйна, съобщи американският президент Джо Байдън на съвместна пресконференция в Белия дом с германския канцлер Ангела Меркел, предаде ТАСС.

"И днес ние стартираме партньорство за климата и енергетиката, което ще подкрепя енергийната сигурност и развитието на устойчиви енергийни технологии в развиващите се икономики, в това число в Централна Европа и Украйна", заяви американският лидер.

Приоритетите, заявени от лидерите

В публикуваните по-късно от Белия дом справочни материали се уточнява, че партньорството обхваща "три ключови области на сътрудничество":

  1. Вашингтон и Берлин ще засилят двустранното сътрудничество в областта на борбата с климатичните изменения;
  2. двете страни планират да разширят сътрудничеството по "разработването и внедряването на енергийни технологии от ключова важност";
  3. САЩ и Германия възнамеряват да работят заедно, "за да ускорят прехода към устойчива енергетика във формиращите се икономики", съдействайки за борбата с климатичните промени и за недопускане на "използването на енергоресурсите в качеството на инструменти за принуда".

По отношение на последната точка страните обещават "да мобилизират инвестиции в Централна и Източна Европа, включително в подкрепа на енергийната трансформация на Украйна, в енергийната ефективност и енергийната сигурност".

Какво е бъдещето на "Северен поток" 2

На пресконференцията двамата лидери заявиха общата си позиция да не допускат Русия да използва газопровода "Северен поток" 2 във вреда на Украйна или на други съюзници в Източна Европа.

"Русия не трябва да използва енергията като оръжие срещу съседите си", солидарни са Меркел и Байдън.

Проектът на стойност 11 милиарда долара, който се очаква да бъде завършен през септември, ще заобикаля Украйна, лишавайки я потенциално от транзитни такси (около 2 млрд. долара на година).

Меркел призна, че между Берлин и Вашингтон има разногласия по отношение на "Северен поток" 2 (тя го смята за търговски проект), но изтъкна, че газопроводът трябва да допълва транзита на газ през Украйна, а не да го замества. Канцлерът добави, че Европейският съюз има много инструменти за реакция в случай на спиране на транзита на руския газ през Украйна.

"Добрите приятели могат да имат разногласия", отбеляза на свой ред Байдън.

Вашингтон и Берлин също така се обявиха за поставянето на по-амбициозни цели пред международната общност по отношение на борбата с глобалното затопляне.

САЩ и Германия - Китай и Русия

Германия и САЩ обявиха, че ще работят заедно срещу недемократичните действия на Китай. В същото време обаче имат разногласия по отношение на това доколко е разумно партньорството с Китай по бизнес проекти.

Пекин и Москва пък за пореден път демонстрираха близост, заявявайки, че ще задълбочават и занапред стратегическото си взаимодействие, по-специално съчетавайки възможностите на китайската инициатива "Един пояс, един път" и на Евразийския икономически съюз (ЕАИС), в който доминира Руската федерация. Това стана ясно от изявленията на външните министри на Китай и на Русия Ван И и Сергей Лавров, всеки в отделна статия специално за московския официоз "Росийская газета" и органа на ЦК на ККП "Женмин жибао".

Сергей Лавров пише, че именно съвместните усилия може "да формират на общия ни континент - от Лисабон до Джакарта, нов геостратегически контур на мир, стабилност, сигурност и икономическо процъфтяване".

Този контур "трябва да почива върху принципите на международното право и прозрачността, да бъде отворен за всички страни без изключение, включително за членките на ЕАИС, ШОС, АСЕАН и, надяваме се, на ЕС".

"Към решаване на тази истински епохална задача" е насочена и инициативата на Владимир Путин за създаване на Голямо Евразийско партньорство. "Заедно с китайските ни приятели ще продължим координирано да я претворяваме в живо дело", изтъква руският външен министър