Производителите на слънчеви панели отново са коригирали цените си в посока на повишение. "Това е третото или четвърто поскъпване за последните 6 месеца и краят му не се вижда", предупреждава германската pvXchange, която се занимава с търговия на едро със слънчеви модули и с пазарни изследвания.

Авторът на анализа Мартин Шахингер отбелязва, че резки колебания на търсенето и предлагането в слънчевата индустрия е имало винаги.

"Все още се намираме в капана на азиатците, които през последните години значително увеличиха мощностите си за клетки и модули, но в същото време явно пропуснаха разширяване на производството на полисилиций", отбелязва експертът, подчертавайки недостига на тази основна суровина за производството на модули. Водеща причина, според Шахингер, е покачването на цените на суровината.

Китайската консултантска компания EnergyTrend, специализирана във фотоволтаичната инудстрия, смята, че цените на суровините ще продължат да растат и през третото тримесечие, тъй като редица водещи производители започват към края на месец май преструктуриране на производството си.

Преди се смяташе, че не само дефицитът на поликристалния силиций е причина за ръста на цената на модулите. Значително се повиши и цената на стъклото за фотоволтаичните мощности, както и на среброто. "От юни 2020 г. до февруари 2021 г. цените на стъклото за слънчевите панели са скочили с около 80 % за квадратен метър. Цените на полисилиция и среброто също се повишиха с 64% и 55 % съответно", отчитат от EnergyTrend.

По данни на водещия китайски производител на фотоволтаици и разработчик на слънчеви проекти LONGi, общата стойност на слънчевите модули се е повишила с 35 % през втората половина на 2020 година, заради резкия ръст на цената на суровините.

"Слънчевата индустрия се приближава до криза, заради недостиг на материали", пък прогнозира през април в своя публикация друга китайска консултантска компания PVTech.

Ръст на цените на слънчевите елементи беше отчетен още през лятото на миналата година.

По данни на световната консултантска компания в секора PVInsight, на 12 май 2021 г. средните спотови цени на монокристалните PERC модули (без данъци) са били около 22 американски цента за ват, а за същите модули на плочи - 182 и 210 мм, малко повече.

В края на миналата година базираната във Вюрцбург, Германия, компания Bernreuter Research прогнозира свръхпредлагане през 2022 г. на полисилиций, тъй като китайските компании ще пуснат в експлоатация нови гигантски мощности за производство. Това трябва да свали напрежението с доставките и да се отрази в посока на понижение на цената на модулите.

3e-news.net