Пъновете на десетки отсечени ябълкови дървета покриват полето.

Плодовете, помогнали на Кент да получи прозвището "Градината на Англия" преди стотици години, вече не носят пари, така че фермерът Джеймс Смит изкоренява овощните си градини, разказва Ройтерс.

Недостигът на домати и краставици по рафтовете на британските супермаркети по-рано тази година насочи вниманието към производителите на храни в страната. За някои от тях свръхконкурентният пазар на хранителни стоки е стигнал твърде далеч.

"Наистина не искам да се отърва от всичките си плодове, но просто не виждам начин да преодолея предизвикателствата", казва Смит във фермата си сред хълмистите хълмове на Кент, Югоизточна Англия, където семейството му отглежда ябълки от 1882 година.

От години трудно се печели от продажба на червени ябълки на супермаркетите, коментира той. Проблемите, произтичащи от все по-непредсказуемия климат, се усложняват от липсата на работна ръка за бране на плодове, след като Великобритания напусна Европейския съюз. Ръстът на инфлацията през последната година доведе ескалиране на ситуацията.

За да завърши без загуба селскостопанската 2022 г., фермерът Смит сподели, че би трябвало супермаркетите да му плащат с 20 на сто повече от предходната година за всяка дървена щайга с ябълки. Супермаркетите обаче предлагат с едва 0,8 на сто повече. Това е последната капка след години на загуби, казва производителят.

"Ако спра да отглеждам плодове, мога да правя пари", посочи Смит, обяснявайки плановете си да замени ябълките с добитък, лозе и магазин.

Производството на плодове във Великобритания е в спад от 2015 г. насам, според данни на правителството, и през 2021 г. е намаляло с 12 на сто спрямо предходната година. Обединеното кралство внася около 85 процента от необходимите му плодове годишно.

Супермаркетите заявяват, че трябва да задържат цените ниски за потребителите, които се борят с кризата с разходите за живот. Инфлацията на цените на хранителните стоки достигна рекордно ниво от 17,5 на сто според последните браншови данни за март.

Британският консорциум за търговия на дребно (BRC), който представлява супермаркетите, посочи, че доставя по-голямата част от храните си от Обединеното кралство и знае, че трябва да плаща на фермерите устойчива цена.

Проблеми за в бъдеще

"Като се има предвид натискът върху британските фермери в момента, търговците на дребно плащат повече за продукцията си", каза директорът на храните и устойчивостта на консорциума Андрю Опи.

Но Смит, управляващ директор на ферма "Лодингтън", който през последното десетилетие е снабдявал всички големи супермаркети, включително напоследък "Теско" (Tesco) и "Алди" (Aldi) чрез партньорска група, твърди, че супермаркетите не плащат достатъчно.

Според него, притискайки местните производители, търговците на дребно създават проблеми за в бъдеще. Ако и други фермери като него спрат да произвеждат в голям мащаб, Великобритания ще бъде по-зависима от вноса и ще бъде податлива на шокове в предлагането.

За фермерите, които не се откажат, това ще бъде жестока битка.

"Ясно е, че производител без маржове няма печалби, които да инвестира обратно в бизнеса", споделя Ричард Нейпиър, професор по биологични науки за растенията и селското стопанство в Университета на Уоруик.

В Кент Смит изсича 80 процента от овощните си градини. Миналата година отглеждането на ябълки му е донесло загуба от 150 000 бр. лири - сума, която би била по-голяма, ако загубата не бе смекчена от доходи от земята му.

Ябълките "Брейбърн" от последната реколта стоят непродадени. Дървените щайги се нареждат в склад, където се съхраняват при температура между 0,5 и 1 градус по Целзий, за да се запазят свежи и да осигурят доставките, независимо от сезона.

Това означава големи разходи за енергия. Миналия октомври месечните разходи за енергия за киловатчас на производителя са били с 450 процента по-високи от предходната година. Разходите за труд същевременно са се увеличили с 15 процента, докато цената, която Смит е платил за кабелите и стълбовете, използвани за овощните градини, е нараснала с 15 процента.

Гледайки как корените на дърво след дърво биват изтръгнати от почвата, Смит споделя, че няма време за носталгия, тъй като да обърне гръб на търговското производство на ябълки, е най-добрият начин да подсигури, че фермата на семейството му ще оцелее.

Той е купил фирма за производство на сок, като за целта ще продължи да отглежда малко количество ябълки. Прасета и пилета ще бъдат пуснати на паша в бившите овощни градини, а в селскостопански магазин, фермерът ще продава сок и други продукти.

Смит също така засажда лозе и отглежда малки количества череши - плодът, който според легендата е накарал крал Хенри VIII да нарече Кент "Градината на Англия".

По плана на Смит градината ще оцелее, но ще произвежда по-малко храна, отколкото преди.