Доставките за британските супермаркети на някои плодове и зеленчуци, включително домати, са сериозно нарушени заради лошото време в Европа и Африка, съобщи Веселин Паунов, кореспондент на БНР в Лондон.

Консорциумът на британската търговия на дребно заяви, че реколтата е пострадала от "трудните условия". В социалните медии се появиха много снимки напоследък с празни рафтове в супермаркетите. Източници в хранително-вкусовата индустрия признаха, че има временни проблеми в снабдителната верига.

Недостигът на домати изглежда най-фрапантен. Значителна част от доматите, които британците консумират през зимните месеци, се отглеждат в Мароко и Южна Испания, които напоследък бяха засегнати най-напред от топлото време, което се отрази на добивите, а след това и от последвалото застудяване, което пък означава по-дълго време за отглеждане. Отменени фериботи от Мароко заради лошото време също се отразиха на доставките.

Андрю Опи от Консорциума на британската търговия на дребно заяви за Би Би Си, че супермаркетите умеят да се справят с проблемите по снабдителните вериги и работят с фермерите, за да гарантират, че клиентите ще получат достъп до широка гама от пресни продукти. Цитирана е обаче и компания, търговец на едро, която казва, че снабдяването с домати е "невероятно предизвикателство".

Същото важи и за краставиците, а за чушките се казва, че нямат време да узреят.

Част от плодовете и зеленчуците, които Великобритания внася през зимата, идват от Нидерландия, където се отглеждат в големи оранжерии. Все още няма сведения дали и тези доставки са нарушени, като се имат предвид високите цени на енергията.