Британците, борещи се да се сдобият с домати, чушки, краставици, марули, може да помислят вместо това за ряпа, каза министърът, отговарящ за хранителните доставки на страната, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Обединеното кралство изпитва силен недостиг от пресни зеленчуци и плодове, който е възможно да продължи още месец, според очакванията на Британския консорциум за търговия на дребно, който представлява всички големи магазин.

В сряда най-голямата британска верига супермаркети "Теско" (Tesco) последва конкурентите си от "Асда" (Asda), "Морисънс" (Morrisons) и "Алди" (Aldi) и наложи ограничения за покупките на салата. До своеобразния режим се стига заради лошите реколти Южна Европа и Северна Африка (големи части от Магреба са засегната от трайна суша), намалили доставките за Острова.

Недостигът се изостри и от високите разходи за енергия, които доведоха до по-малко зимно производство в оранжериите във Великобритания и Нидерландия.

Терез Кофи, министър на околната среда, храните и селските райони, заяви, че британците могат да ядат повече сезонни зеленчуци. Тя все пак допълни, че осъзнава, че потребителите са свикнали супермаркетите да осигуряват целогодишна наличност на почти всички продукти.

"Много хора биха яли ряпа в момента, вместо да мислят непременно за маруля и домати", коментира тя, имайки предвид традиционния за товма време на годината кореноплоден зеленчук.

По думите ѝ, след обсъждане между правителствените служители и търговците на дребно в индустрията е станало ясно, че ситуацията ще продължи още от две до четири седмици. "Важно е да опитаме и да сме сигурни, че ще получим алтернативни опции за снабдяване", заключи Кофи.