ЕС и Великобритания са стигнали до сделка за определяне на търговски правила за Северна Ирландия, свързани с Брекзит. Това се случи след среща на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британския премиер Риши Сунак и в Уиндзор. Първо фактът, че "сделката е сключена", бе потвърден от Би Би Си, а след това и източник от ЕС в Брюксел.

На пресконференцията след срещата Сунак съобщи за "решителен пробив" в постигането на споразумение за Северна Ирландия след Брекзит, като допълни, че протоколът вече ще бъде известен като Рамката от Уиндзор.

Според Сунак споразумението осигурява гладко протичаща търговия в рамките на цялото Обединено кралство, защитава мястото на Северна Ирландия в съюза и гарантира суверенитета на северноирландците. Споразумението бележи "нова глава" в отношенията на Обединеното кралство с ЕС, заяви Сунак, като отдаде дължимото на Фон дер Лайен и нейната "визия", която е позволила "нов път напред".

Според него споразумението ще запази "деликатния баланс" в Споразумението от Разпети петък от 1998 г., което защитава "стремежите и идентичността" на всички хора в Северна Ирландия.

Тя ще "сложи край на несигурността" за хората в Северна Ирландия, добави той, цитиран от Би Би Си.

За "Нова глава в отношенията" заяви и Урсула фон дер Лайен, като подчерта, че "можем да се гордеем с факта, че изпълнихме" ангажиментите, поети по време на преговорите за Брекзит. Председателят на ЕК заяви също така, че тя и Сунак са се опитали да решат огромен брой въпроси по време на тези преговори и съобщи, че тя и премиерът на Великобритания изпълняват "важния ангажимент", който поеха преди няколко месеца, и е окуражена от сътрудничеството им по отношение на войната в Украйна.

По късно Сунак ще говори в Камарата на общините. Все още не е ясно дали на депутатите ще бъде предложено да гласуват по предложената сделка

Очаква се повече подробности да се появят, когато текстът бъде публикуван. Съществуват въпроси дали той ще получи подкрепа от партии като ДЮП

Фон дер Лайен ще се срещне днес и с крал Чарлз Трети. Този ход породи опасения, че монархът може да бъде въвлечен в политиката, въпреки настояването на Даунинг стрийт, че срещите с висши международни служители са част от ежедневната му роля.

Сделката трябва да разреши напрежението, натрупано след споразуменията за уреждане на отношенията след Брекзит от 2020 г., регулиращи търговските отношения между британската провинция Северна Ирландия и нейната съседка и член на ЕС, Република Ирландия. Остава да се види дали споразумението ще стигне достатъчно далеч, за да сложи край на политическата безизходица в Дъблин, както и да задоволи критиците в Лондон.

"Министър-председателят иска да гарантира, че всяка включена сделка ще реши практическите проблеми на региона, като гарантира свободния търговски поток в цялото Обединено кралство, защитава мястото на Северна Ирландия в нашия съюз и връща суверенитета на гражданите на Северна Ирландия", заявиха снощи от кабинета на Сунак в разпространено до медиите изявление.

Очаква се сделката да облекчи физическите проверки на стоките, преминаващи през границата между Великобритания и Северна Ирландия, и да отрази позицията на британската провинция относно правилата на ЕС, които трябва да прилага при сложните условия, свързани с излизането на Великобритания от Съюза.

Успехът на евентуална сделка обаче може да зависи от това дали тя ще бъде одобрена от Демократична юнионистка партия (DUP). Без нейната подкрепата е възможно Сунак да се изправи пред разногласия от страна на евроскептичното крило на собствената си Консервативна партия. Това от своя страна може да съживи дълбоките идеологически разделения, които на моменти парализираха правителството след вота за напускане на ЕС през 2016 г.

Разрешаването на отдавна тлеещото напрежение с Брюксел може да помогне за подобряване на сътрудничеството в други области, включително по отношение на регулирането на финансовите услуги и научните изследвания.

Като част от споразумението си за напускане на блока Великобритания подписа споразумение с Брюксел, известно като "Протокола за Северна Ирландия", за да избегне налагането на митнически проверки по 500-километровата сухопътна граница с Република Ирландия.

Протоколът на практика създаде пречки пред някои стоки, изнасяни от Великобритания, тъй като Северна Ирландия остана в единния пазар на стоки на ЕС. Областта обаче остана подчинена на някои правила на ЕС, въпреки че не е част от него.

Сделката е "огромен пробив" за Сунак, казва Джон Тондж, професор по британска и ирландска политика в Ливърпулския университет, цитиран от Би Би Си.

Той определя новината, че Риши Сунак и Урсула фон дер Лайен са постигнали споразумение за Северна Ирландия, като "огромен пробив" за министър-председателя на Обединеното кралство.

Тондж също така подчертава, че това е много по-различно от "готовия" протокол, който Борис Джонсън твърдеше, че има преди години.

"Съвсем ясно е, че ЕС се е придвижил значително" в области, в които преди това не би го направил, продължава той, визирайки неща като държавната помощ за Северна Ирландия.

Какво се случва сега? Е, казва Тондж, сделката все още трябва да премине през истинското изпитание: да получи одобрението на Демократичната юнионистка партия.