Наливният зехтин остава в ресторантите
През тази седмица нов конфликт измести обичайните търкания между севера и юга в Европа за стимулите и икономиите в икономиката. Този път ставаше въпрос за зехтина, чиито основни производители са страните край Средиземно море и чиито големи потребители са пазарите на северните икономики, съобщава Дарик.
Продажбите на този емблематичен за Европейския съюз продукт бяха заплашени от решение на малко известния комисар по земеделието Дачиан Чолош, според което от 2014 г. зехтинът в ресторантите в ЕС щеше да може да се продава само в бутилки за еднократна употреба.
В крайна сметка забраната беше отменена вчера, така че ресторантите в 27-членния съюз ще могат да продължават да предлагат наливен зехтин както и до сега.
Така забраната за зехтина ще остане в историята като поредното недоразумение на европейската бюрокрация, подобно на санкциите за продажби на безформени плодове и зеленчуци.