На прага на новия летен туристически сезон отново има недостиг на квалифицирани кадри в туризма, твърдят хора от бранша. Търсят се сервитьори, бармани, камериерки и готвачи. И тази година хотелиерите ще потърсят квалифицирана работна ръка от Украйна и Молдова, тъй като вече е невъзможно обектите по Черноморието да работят на пълни обороти без чужденците.

Два са големите проблеми пред бранша, знаят се, но от години нищо не се прави за решаването им. Става дума за заплащането и краткия сезон, в който заетите могат да имат осигурени доходи. От Министерството на туризма се хвалят с увеличаване на туристите у нас, но това е временно, за предстоящия летен сезон например предварителните резервации са с около 5% по-малко в сравнение с миналата година.

Според Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма е нужна политика на държавата за увеличаване на продължителността на сезона у нас около 10 месеца.

"Проблемите идват от там, че първо - нисък сезон, кратък и второ - съответно ниски цени. Тази година има доста спад в ранните записвания, очакваме около 5% спад в сезона, но това трябва да ни мотивира още повече както ниво предприятия, хотелиери, заведения или туроператор да бъдат много по-активни. Много конкурентни държави се завърнаха ударно на туристическия сектор и взеха много от нашите ключови пазари, но като цяло се надяваме на един успешен туристически сезон", каза експертът пред БНТ.

Хора от бранша споделят, че и тази година има сериозен недостиг на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски. Хората с такива качества обаче рядко кандидатстват за сезонна работа. Заплащането, което се предлага в зависимост от позицията, е около средната работна заплата за Варна - 800 лева и е крайно недостатъчно за привличане на работници.

"Голямата драма на нашите хотелиери и всички, които участват в туристическата атракция, е обучението, образование, квалификацията, всичко това, което би следвало да бъде направено преди, който и да било да заеме своя пост", каза Анелия Крушкова, бивш председател на Агенцията по туризъм пред телевизия "България он ер".

Според нея бизнесът не търси кадри на правилните места и няма воля да ги обучава, защото след това подготвените кадри си намират работа в чужбина.