Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 4 март е 1.947 пункта, спрямо 1.938 пункта към 25 февруари или седмично поскъпване с 0.46%, което означава, че през отминалата седмица (28 февруари-4 март) нарастването на цените се ускорява, тъй като за предходната седмица (21-25 февруари) повишението е с 0.15 на сто.

Най-много са поскъпнали оранжерийните домати и краставици при зеленчуците, бананите от плодовете и яйцата, слънчогледовото олио и замразеното пиле при другите месни и млечни храни и варива. На годишна база, спрямо 4 март 2021 година, над лев са нараснали цените на оранжерийните домати и краставици, което се дължи на високите цени на тока и природния газ, които се използват от производителите на зеленчуци от парници.

Справка от публикуваните седмични бюлетини на интернет страницата на ДКСБТ показва, че храните на едно поскъпват непрекъснато 19-та поредна седмица или почти пет месеца през първата седмица на март 2022 година (28 февруари-4 март). Толкова продължителен период не е отчитан досега от стоковия регулатор.

Преди това през третата седмица на февруари (14-18 февруари) ДКСБТ отчете поскъпване с 3.24 на сто, а през втората седмица на миналия месец храните на едро са нараснали с 2.55%. През последната седмица на януари, към 28 януари седмичното поскъпване беше също с 2.55 на сто. Така през февруари ИТЦ се е повишил с 5.87%, а от началото на годината храните на едро по стоковите тържища са нараснали с 9.44 на сто.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 март 2022 година), до 4 март 2022 г. храните на едро в страната са нараснали с 27.00%, докато на годишна база, спрямо 4 март 2021 година, ИТЦ се е повишил с 23.85% (от 1.572 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от включените в бюлетина на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 20 са поскъпнали, 15 са поевтинели.

Заедно с ускореното поскъпване на храните, през отминалите пет работни дни и ценовата ножица продължава да се разтваря за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове.

Най-голяма е разликата от 8.37 лева при кравето сирене (от 5.63 лв./кг в Добрич до 14.00 лв./кг в София), при кашкавала "Витоша" разликата е 6.00 лева (от 10.00 лв./кг в Силистра до 4.30 лв./кг в София), 3.70 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.90 лв./кг в Кърджали), при зрелия фасул разликата е 2.60 лева (от 2.20 лв./кг в София до 4.80 лв./кг в Ямбол), 2.47 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.45 лв./кг във Велико Търново до 5.92 лв./кг в Силистра), при слънчогледовото олио разликата е 1.55 лева (от 2.75 лв./литъра в Силистра до 4.30 лв./литъра в София), при ориза разликата е 1.35 лева (от 1.75 лв./кг в Смолян до 3.10 лв./кг в Кърджали), 1.10 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.85 лв./кг в Плевен до 1.95 лв./кг в Пловдив), при захарта разликата е 0.84 лева (от 1.30 лв./кг в Бургас до 2.14 лв./кг в Силистра), 0.09 лева е разликата при яйцата (от 0.18 лв./броя във Варна до 0.27 лв./броя във Враца).

При основните месни, млечни и други храни, вкл. варива

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ продукти, на седмична база поскъпналите са 15, а поевтинелите са 5, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 1.3% до плюс 4.5 на сто. На седмична база най-много са поскъпнали яйцата (+4.5% до 0.23 лв./броя), следвани от брашното тип 500 (+3.3% до 1.25 лв./кг), слънчогледовото олио (+2.6% до 3.53 лв./литъра), пакетчето масло 125 грама (+2.6% до 2.38 лв./броя), лещата (+1.5% до 3.31 лв./кг), замразеното пиле (+1.3% до 4.66 лв./кг), захарта (+1.2% до 1.70 лв./кг), пилешките кренвирши (+1.2% до 4.09 лв./кг), прясното мляко (+1.0% до 1.94 лв./литъра), зрелия фасул (+0.8% до 3.97 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.5% до 13.80 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.4% до 5.50 лв./кг).

Най-много е поевтинял оризът (-1.3% до 2.33 лв./кг), следван от кравето сирене (-0.5% до 8.70 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (-0.5% до 10.15 лв./кг).

На годишна база, спрямо 4 март 2021 година, поскъпнали са всички месни, млечни и други храни, наблюдавани от ДКСБТ. Най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+2.80 лева от 11.00 лв./кг към 4 март 2021 година), следван от кравето сирене (+1.80 лева от 6.90 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+1.48 лева от 8.67 лв./кг), лещата (+0.91 лева от 2.40 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.90 лева от 2.63 лв./литъра), замразеното пиле (+0.65 лева от 4.01 лв./кг), пакетчето краве масло 125 грама (+0.46 лева от 1.92 лв./кг), захарта (+0.34 лава от 1.36 лв./кг), зрелия фасул (+0.28 лева от 3.69 лв./кг), прясното мляко (+0.26 лева от 1.68 лв./кг), брашното тип 500 (+0.25 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.25 лева от 3.84 лв./кг), ориза (+0.04 лева от 2.29 лв./кг), яйцата (+0.04 лева от 0.19 лв./броя) и малотрайните колбаси (+0.03 лева от 5.47 лв./кг).

При зеленчуците

на седмична база има паритет - колкото са поскъпнали, толкова са и поевтинели, като за тази група храни трендът е доста по-широк - от минус 9.9% до плюс 6.0 на сто. най-много са поскъпнали оранжерийните домати (+6.0% до 3.14 лв./кг), следвани от зелето (+3.3% до 1.26 лв./кг), оранжерийните краставици (+3.5% до 4.40 лв./кг) и морковите (+1.9% до 1.05 лв./кг).

Най-много е поевтинял червеният пипер от внос (-9.9% до 3.20 лв./кг), следван от краставиците от внос (-6.1% до 3.51 лв./кг), зрелия кромид лук (-2.8% до 0.70 лв./кг), картофите (-1.1% до 0.56 лв./кг) и доматите от внос (-1.0% до 2.91 лв./кг).

На годишна база всички зеленчуци са поскъпнали, с изключение на картофите, които са поевтинели (-0.09 лева от 0.65 лв./кг към 4 март 2021 година). Най-много са нараснали цените на краставиците от внос (+1.26 лева от 2.25 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (+1.25 лева от 1.91 лв./кг), доматите от внос (+1.06 лева от 1.85 лв./кг), оранжерийните краставици (+1.03 лева от 3.37 лв./кг), зелето (+0.49 лева от 0.77 лв./кг), червения пипер от внос (+0.42 лева от 2.78 лв./кг), морковите (+0.33 лева от 0.72 лв./кг), зрелия кромид лук (+0.05 лева от 0.65 лв./кг).

При плодовете

наблюдаваните от ДКСБТ, обаче, поевтинелите са повече от поскъпналите, а трендът при тях по това време на годината е в умерени граници - от минус 4.0% до плюс 3.3 на сто. Поскъпнали само бананите (+3.3% до 2.48 лв./кг). Най-много са спаднали цените на мандарините (-4.0% до 2.17 лв./кг), следвани от ябълките (-2.3% до 1.30 лв./кг), портокалите (-1.9% до 1.58 лв./кг) и лимоните (-0.6% д 1.77 лв./кг).

На годишна база всички плодове са поскъпнали с изключение на лимоните (-0.04 лева от 1.81 лв./кг към 4 март 2021 г.). Най-много са нараснали цените на мандарините (+0.34 лева от 1.83 лв./кг), следвани от бананите (+0.33 лева от 2.15 лв./кг), портокалите (+0.13 лева от 1.45 лв./кг) и ябълките (+0.06 лева от 1.24 лв./кг).

3e-news.net