Тежки наказания се предвиждат в Турция за търговците, които не отразят в цените на стоките намалената ставка на ДДС за основните хранителни продукти, която от днес става 1 процент вместо 8 процента досега, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, на която се позова БТА.

Търговското министерство планира да затегне контрола от днес във всичките окръзи на страната и да налага глоби в размер до 150 хиляди турски лири /около 9800 евро/ за неоправдани търговски практики.

"Нека никой не се съмнява, че ще прилагаме най-тежки санкции спрямо магазини, които не отразяват в цените си намаляването на ДДС и които ощетяват нашите граждани с неоснователно увеличение на цените", заяви министърът на търговията Мехмет Муш в пост в социалните медии.

Председателят на Конфедерацията на турските търговци и занаятчии /TESK/ Бендеви Паландьокен призова правителството освен ДДС на основните хранителни продукти да намали и ДДС за стоки като бебешки пелени, хигиенни материали, препарати. Той поиска също намаляване на ДДС и Специалния потребителски данък върху основни производствени суровини като природен газ и дизелово гориво, за да бъдат намалени производствените разходи.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви намаляване на ДДС за основните хранителни продукти - от 8 процента на 1 процент с намерението така да се бори с високата инфлация. Президентският указ бе обнародван в неделя в Държавен вестник.

Списъкът на основните хранителни стоки, чиито цени ще бъдат намалени, включва около 25 вида артикули, между които са месо, риба, яйца, мед, захар, сирена, брашна, олио, масло, маслини, варива, чай и др. Плодовете и зеленчуците също се очаква да поевтинеят във връзка с намаляването на ДДС.