Цените на храните на световните пазари през януари са нараснали и са се доближили до 10-месечен максимум, тласкани от скок в индекса на растителните масла. Това съобщи днес Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO), цитирана от Ройтерс.

Индексът на ФАО, проследяващ най-продаваните хранителни стоки в света, е достигнал средна стойност от 135,7 пункта миналия месец спрямо коригирани към повишение 134,1 пункта през декември. Първоначалната стойност бе 133,7 пункта.

По-високите цени на храните са допринесли и за по-силно увеличение на инфлацията на фона на възстановяването на икономиките от коронакризата. ФАО предупреди, че по-високите цени ще поставят в риск по-бедното население в държави, зависими от вноса.

Индексът на FAO за цените на зърнените култури нарасна през януари с едва 0,1% спрямо предходния месец и беше с 12,5% по-висок от нивото си преди година, въпреки че цените на пшеницата се понижиха с 3,1%.

Индексът на цените на млечните продукти нарасна с 2,4% спрямо декември, отбелязвайки повишение за пети пореден месец и беше с 18,% над нивото през януари 2021 г.

Индексът на цените на растителното масло пък сочи през януари с 4,2% спрямо месец по-рано, достигайки рекорден връх от 185,9 пункта заради поскъпване на палмовото, соевото, рапичното и слънчогледовото масло.

Индексът на цените на захарта пък се понижи с 3,1% на месечна база, отслабвайки за втори пореден месец и достигайки 6-месечно дъно.

Слабо повишение спрямо декември отбеляза индексът на цените на месото на FAO и вече е със 17,3% над неговото ниво през януари 2021 г.

Относно производството на зърнени култури, FAO посочва, че световно производство на зърнени култури през 2021 г. е достигнало 2,793 млрд. тона, което е малко над 2,791 млрд. тона, според предишната прогноза през декември, като това представлява рекорден добив на зърнените култури.

Предвижда се световното използване на зърнени култури през 2021/22 г. да се увеличи с 1,6% на годишна база, което сочи към вероятно намаляване на съотношението на световните запаси от зърнени култури към тяхната употреба до 28,7%, малко по-ниско от предходната година, но все пак исторически добро ниво.

Последната прогноза на FAO за световната търговия със зърнени култури през 2021/22 г. възлиза на 481 милиона тона, което е с 0,4 процента повече от предходната пазарна година и е рекордно ниво. Това отразява очакванията за увеличение с 2% на световната търговия с пшеница и почти с 4% на обема на глобално търгувания ориз.