Ще се появят продукти с много ниско качество, за да задоволят нуждите на хората с ограничени средства. Това прогнозира пред NOVA председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

По думите му факторът, който задържа резкия скок на цените е ниското платежоспособно търсене и мощната конкурентна среда, която е задържащ фактор.

"Всичко идва от неравновесието на пазара на енергийните ресурси. Тази тенденция се следва и от пазара на храни", подчерта той.

"През лятото, с излизането на по-масовата полска продукция, ще наблюдаваме едно задържане на цените на плодовете и зеленчуците. Надеждата е да видим стабилизация на пазара на енергийни ресурси, тоест системите да се оптимизират и да станат предвидими и добре да се планира, Тогава може да видим и дефлационни процеси - при положение разбира се, че климатът е благосклонен и има добри реколти", категоричен е Иванов.

Според него "ще трябва да свикваме с високите цени на зеленчуците".

"Към момента българските краставици се движат в диапазона на 4.80 - 5.20 лв. на едро, като цената ще скача още заради по-скъпите газ и ток, както и изискванията за по-високи осигуровки на земеделските производители", коментира още Владимир Иванов и допълни:

"В рамките на година средният процент на увеличение на основната потребителска кошница е 17,1 пункта. Наблюдаваме един постоянно устойчив процес на повишаване на цените, който в никакъв случай не е шоков и рязък. Шоково поскъпване е, ако в рамките на седмица - цените се вдигнат със 7, 8, 10 процента".