Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще намали цената на енергията на Доставчик от последна инстанция (ДПИ) с 15 - до 30 лв. за MWh. Това се отнася за малките и средни компании, които от 1 юли излязоха на свободния пазар, но все още не са избрали доставчик на електроенергия и попадат на ДПИ. Това обясни на пресконференция председателят на КЕВР Иван Иванов.

Това е една от мерките, предприета от правителството с цел облекчаване на малкия и среден бизнес от високите цени на енергията през последните месеци. Процедурата не е обвързана с никакви формалности, а ценовите нива ще влязат автоматично в сила от 1 ноември и ще важи за 3 месеца. Промяната в методиката ще бъде обсъдена още утре, така че да влезе в сила от първия ден на следващия месец.

"Днес КЕВР взе решение за промяна на Методиката за цената на енергията на ДПИ и за промяна на формулата. Цената се намалява с 15 до 30 лв. за MWh", каза Иванов. Той обясни, че краткият срок от 3 месеца е поради това, че европейските закони не позволяват по-дълъг период, тъй като мярката за Доставчик от последна инстанция е преди всичко дисциплинираща.

Припомняме, че цената на ДПИ е между 10 - 15, а понякога и 20 процента, по-висока от средната пазарна цена на Българската независима електроенергийна борса. Иван Иванов пък уточни, че понякога тези цени са с 50 до 100 лева по-високи от борсовите.

Ако през това време влезе в сила и новата бюджетна процедура, която предвиждаше и облекчаване на едрия бизнес с 50 лв. за MWh, то няма причина и двете мерки да действат заедно, стана ясно от обяснението на Иван Иванов.

Към днешна дата голяма част от малките и средни фирми все още са без доставчик на ток и поради това са прехвърлени към ДПИ, но така на няколко пъти се мултиплицира ефекта от високите цени на електроенергията на свободния пазар, заяви от своя страна министърът на енергетиката Андрей Живков. По думите му компаниите, които са останали на ДПИ съставляват 41 на сто.

"От 1 юли на свободния пазар като крайни клиенти са излезли 624 хил. фирми. От тях на ДПИ са 256 хиляди. Тоест 41 % от небитовите потребители са на цени по-високи от пазарните", каза министър Живков.

Председателят на КЕВР и енергийният министър обясниха, че се търси баланс, а не едно такова решение да е съсипващо.

Както допълни Иванов, през тези 9 месеца, през които малките потребители имаха възможност да излязат на пазара, цените бяха доста различни и изобщо несъпоставими с тези, които се наблюдават през последните 45 дни.

Както стана ясно предстои министерство на енергетиката и КЕВР да предприемат съвместна информационна кампания, която да убеди малките и средни компании, че трябва да си изберат доставчик и да излязат от ДПИ.

В отговор на въпрос какво още може да предприеме държавата, предвид резкия скок на цените на електроенергията министър Живков каза, че държавата не може да мачка административно цените. Той отново посочи, че в България цените в сравнение с тези на други борси остават по-ниски.

Припомняме, че днес на много от европейските електроенергийни борси цената скочи над 300 евро за MWh.

В отговор на въпрос дали трябва да се спре износа, председателя на КЕВР от своя страна обясни, че подобна стъпка е в нарушение на европейските норми. Освен това страната ни всеки ден има излишък от 2 000 МВт.

Иван Иванов отказа да се ангажира, с каквито и да са цифри по отношение на повишаването на цените на тока за бита от 1 януари.

"Ако вчера някой ми беше казал, че в Германия цената ще е 302 евро (за MWh), щях да му кажа, че не е добре", заключи от своя страна Иван Иванов.

По думите му КЕВР тепърва почва да търси мерки с оглед на огромния скок на цените на европейския континент, така че той да не се отрази на българските потребители. За пръв път битовите потребители в България се оказват привилегировани, припомни още Иванов. Той увери, че регулаторът ще направи всичко, така че да не бъде допуснато прекалено увеличение на цените на тока за бита от 1 януари 2022 година.