Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се понижи до 59,05 долара за барел, информира днес на сайта си картелът.

В понеделник един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 59,29 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Катар марин (Катар), Шахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпна тази сутрин с 45 цента до 52,01 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса, съобщи сайтът romandie.com.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, с доставка също през януари, повиши котировките си с 49 цента до 60,70 долара за барел.

Експертите очакват, че президентите на Китай и на САЩ - Си Цзинпин и Доналд Тръмп - ще постигнат споразумение на срещата на високо равнище на Г-20 в Аржентина, насрочена за петък и събота, за да изгладят търговските си спорове и да отслабят заплахата, която идва от тях, за растежа на световната икономика, а от там и за световното търсене на енергийни ресурси.

Инвеститорите са насочили цялото си внимание към срещата на Г-20 и заседанието на ОПЕК, насрочено за 6 декември, коментира анализатор на петролния пазар.