Очакванията за днес (9 август 2021 г.) са цените на електроенергията на сегмента "Ден напред" отново надвишават 300 лв/МWh, съобщиха от Министерството на енергетиката.

В отговор на тази ситуация ръководството на ведомството настоя пред ръководството на ТЕЦ "Марица изток 2" утре да бъдат пуснати допълнителни мощности на централата за работа на свободния пазар. Това е възможност както за реализация на допълнителни приходи от страна на централата, така и за намаляване на натиска върху пазара от високите цени на електроенергията, отбелязват от ресорното министерство.

От институцията допълват, че продължават активната комуникация с ръководството на ТЕЦ-а по повод работата на централата за свободния пазар.

Само преди броени дни, в резултат на активен диалог на ръководството на Министерството на енергетиката с ТЕЦ "Марица изток 2", за работа на свободния пазар на пълна мощност бе включен трети блок на централата, която дотогава работеше с два от своите осем блока.

Това веднага даде отражение върху цените, намалявайки техните стойности с около 70 лв. за ден.

Междувременно стана ясно, че в Ямбол започва събирането на подписи в подкрепа на "Мини Марица- Изток" и ТЕЦ "Марица-Изток 2". Подписката е организирана от синдикалните организации и цели преразглеждане на енергийната политика на страната, спрямо държавната централа, съобщи БНР.