По повод обявените намерения за протести на жители и гости на община Несебър във връзка с обявяването на хотел "Дел Мар" за карантинен за Ковид-19 Министерството на туризма заявява, че до този момент няма сключени договори или споразумения за работата му като такъв, съобщиха от ведомството.

Мястото е посочено като обект за карантиниране на туристи в област Бургас след срещи на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на Съюза на хотелиерите-Несебър и Съюза на собствениците в Слънчев бряг, проведени в края на миналата седмица.

Министерството на туризма е готово за диалог и остава на разположение за последващи срещи и идеи за избиране на място за настаняване, в което при необходимост да бъдат изолирани туристи, се казва в съобщение на ведомството. Очакванията са до края на седмицата представители на сектора да предложат нов обект за карантиниране на туристи, който да бъде подкрепен както от бизнеса, така и потребителите.

На 30 юли хотелиери предложиха по време на среща с Марияна Николова обектите за карантиниране на туристи в Слънчев бряг и Златни пясъци. За курорта Златни пясъци представителите на бизнеса определиха хотел "Златен рог", който е с капацитет 120 стаи. В Слънчев бряг беше посочен хотел "Дел Мар" с около 30 стаи. Предстои експерти да проверят местата за настаняване и да ги потвърдят, ще бъдат договорени и финансовите параметри, съобщиха същия ден от Министерство на туризма.

Водим преговори с Министерството на финансите това да бъде за сметка на държавата, каза тогава министърът. Тя поясни, че идеята е от бюджета да се поемат разходите както за нощувки, така и изхранването по време на принудителния престой.