Съединените щати и Китай ще създадат форум за обсъждане на балансиран икономически растеж във вътрешен и международен план, обяви днес американската министърка на финансите Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

Тя съобщи новината след среща в Гуанчжоу с китайския вицепремиер Хъ Лифън, добавя БТА.

"Този обмен ще улесни диалога за макроикономически дисбаланси, включително връзката им с (производствения) свръхкапацитет, и възнамерявам да използвам тази възможност, за да се застъпя за равни условия за американските работници и фирми", каза Йелън в изявление.

След два дни на икономически преговори в Гуанчжоу - южен китайски град, който е център на износа - министърката на финансите на САЩ съобщи още, че се е договорила със своя събеседник да бъде поставено началото на форум за двустранно сътрудничество в усилията за борба с прането на пари.

Тя определи разговорите като продуктивни и откровени.

Срещата между министърката на финансите на САЩ и китайския вицепремиер продължи повече от четири часа и половина. Те обсъдиха редица теми, като основен приоритет за Йелън бяха американските опасения, свързани с нарастващия износ от Китай на електрически превозни средства, слънчеви панели и други стоки, отбелязва Ройтерс.

Китайската държавна новинарска агенция Синхуа отхвърли аргумента на Йелън за производствен свръхкапацитет, определяйки го като претекст за водене на протекционистка политика от страна на Съединените щати.