Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) категорично възразяват срещу предложението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) нейният председател Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма, съобщи БТА, като се позова на двете организации.

Според СЗБ и БАЗ това не е предложение на по-голямата част от сектора, а само на асоциацията, която "през последната година доказа, че се интересува единствено от интересите на хотелиерите".

"С цялото ни уважение към господин Щерев, но нито той, нито представляваната от него организация са обединители за нашия сектор, а точно обратното. Убедихме се, че в абревиатурата БХРА, Р-то, което би трябвало да означава "ресторантьорска", отдавна е загубило своя смисъл и вече е само за благозвучие", посочват от двете организации.

Те определят предложението на БХРА за служебен министър на туризма като лобизъм и пореден опит на хотелиерите "да се докопат до власт и привилегии". От СЗБ и БАЗ заявяват готовност, ако Георги Щерев бъде назначен за служебен министър на туризма, да изразят гражданския си протест с всички възможни средства.

Вчера кандидатурата на Щерев за служебен министър на туризма бе оповестена от БХРА в някои медии.