Свинското месо поскъпва с 60%
Като за начало цената на колбасите тръгва нагоре с 10%
Съвсем скоро се очаква повишение на цените на колбасите в търговската мрежа с над 10%. Това предупреди Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) пред "Фокус".
"Още в края на ноември сигнализирахме търговските вериги, че трябва да повишим нашите цени с над 10% и в момента очакваме да бъдат приети", коментира той.
Според него е трудно да се прогнозира дали се очаква нов скок в цената на свинското месо заради временната забрана на движение на свине от и към животновъдни обекти и кланици, свързана с новите случаи на африканска чума, защото и в момента месото, което се предлага основно свежо в търговската мрежа, не само е скъпо, но и го няма.
"Ситуацията в бранша е критична. Още в началото на 2019 година сигнализирахме, че по повод африканската чума по свинете в Китай са избити над 50% от поголовието и цената на свинското месо ще се покачи много. Така че до края на година цената на свинското месо в България се покачи с над 60%", отсече Урджанов.
Според него свинското месо е недостатъчно за пазара в страната заради масовото унищожаване на животните в свинекомплексите заради африканската чума.
"Не е тайна, че работим и със суровини от Европа - Германия, Дания, Испания и Франция, но толкова висока цена до момента не е имало", призна Урджанов.