Ръководителят на Световната търговска организация заяви, че търговските бариери, свързани с медицински консумативи, използвани срещу Covid-19, са се повишили и призова държавите членки да ги премахнат, като в същото време се увеличат усилията за постигане на споразумение за споделяне на ваксини, БНР.

"Тенденцията върви в погрешна посока", каза генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала на виртуален форум на ООН, позовавайки се на бариерите пред търговията със стоки, свързани с пандемията, съобщава Ройтерс.

"Трябва да намалим тези ограничения, за да можем да преместваме по-бързо медицински стоки и консумативи", отбеляза тя.

Генералният директор на СТО също така посочи, че броят на търговските ограничения, докладвани от държавите членки на СТО, е достигнал 109 в началото на пандемията през първите месеци на миналата година и по-късно е спаднал до 51, но оттогава е нараснал до 53.

Една такава мярка е схемата на Европейския съюз за разрешаване на износ на ваксини срещу Covid-19, която трябва да приключи на 30 юни. Нгози Оконджо-Ивеала по-рано заяви, че е "разочарована" от схемата, въпреки че ЕК отбеляза, че тя е целенасочена, пропорционална и временна.

Друг начин за облекчаване на търговските потоци може да представлява "доброволната система за мониторинг" за идентифициране и премахване на затрудненията в доставките, добави тя, посочвайки, че СТО води преговори с производители и с Международната търговска камара и други партньори за разрешаване на този проблем.

Шефът на СТО призова членовете на организацията да постигнат споразумение до юли за подобряване на достъпа до ваксини срещу Covid-19 след месеци на преговори за отказ от правата на интелектуална собственост на фармацевтичните компании. Повечето развиващи се страни подкрепят подобен отказ, но няколко богати страни остават категорично против, като посочват, че това ще възпрепятства изследванията, които позволяват ваксините срещу Covid-19 да бъдат произведени толкова бързо.

"Бързам и искам да постигнем някакво споразумение до юли, защото животът е важен", каза Оконджо-Ивеала.

Бившият нигерийски финансов министър също така коментира конференция на СТО на министерско ниво през следващия месец, която ще има за цел да се постигне споразумение за намаляване на субсидиите в риболова, като заяви, че все още вижда "сериозни различия" между отделните държави.