Нгози Оконджо-Ивеала поема днес поста генерален директор на Световната търговска организация (СТО), вдъхвайки надежда на структурата, която е изправена пред огромни предизвикателства в разгара на икономическата и здравна криза, информира Франс прес.

Мисля, че СТО е твърде важна, за да се забавя, блокира или да се спира развитието й, каза пред АФП след назначаването си първата жена и първата африканка, която ще управлява организацията, припомня БТА.

Два пъти министър на финансите и два месеца начело на нигерийската дипломация, 66-годишната Нгози замества бразилеца Роберту Азеведу, който напусна поста си в края на август, година преди изтичането на мандата му, по семейни причини.

Нгози Оконджо-Ивеала, която е работила 25 години в Световната банка, бе назначена на 15 февруари от 164-те страни членки на СТО след дълъг изборен процес, блокиран за няколко месеца от ветото върху кандидатурата й, наложено от администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Идването в Белия дом на новия американски президент Джо Байдън, който й предложи подкрепата си, позволи да се излезе от безизходното положение.

Нгози поема задълженията си през първия ден на първото заседание (1-2 март) за годината на Генералния съвет на СТО.

Очаква се делегатите да вземат решение следващата министерска конференция, която трябваше да бъде отложена заради пандемията от Ковид-19, да се проведе през декември в Женева.

Дотогава новата шефка на СТО, известна със силната си воля и решителност, ще има време да се докаже в Женева.

Докато някои се надяват, че нейното управление ще даде истински тласък на организацията, то други подчертават, че нигерийската не би могла да я промени "като по магия" заради правилото за единодушие, с което членовете взимат решенията си.

Една от първите задачи на Оконджо-Ивеала ще бъде да назначи четирима заместник-директори, които да й помогнат да даде нов тласък на преговорния механизъм на организацията.

Новата шефка на СТО се надява на напредък в преговорите по субсидиите за риболова, за да се постигне споразумение по въпроса на следващата министерска конференция. Задачата обаче е много трудна и разговорите буксуват.

В разгара на световния икономически срив, причинен от пандемията от Ковид-19, Нгози Оконджо-Ивеала трябва да се справи и с други важни въпроси, включително конфликта между организацията и САЩ.

Вашингтон, както и европейските страни, и Канада, искат преструктуриране на организацията, тъй като смятат, че тя не реагира адекватно на търговските разногласия, причинени основно от Китай.

Нгози призова неотдавна СТО да се съсредоточи върху пандемията, а членовете на организацията са разединени относно изключението от правото на интелектуална собственост за медикаментите и ваксините срещу Ковид-19, за да бъдат те по-достъпни.

Очаква се темата "Ковид-19" да е сред приоритетите на нигерийката, която до миналата година ръководеше Глобалния алианс за ваксини и имунизации, припомня АФП.