Протестите срещу Закона за горивата ще бъдат преустановени след предложението на министъра на икономиката Емил Караниколов за отмяна на закона за 6 месеца. Това каза Петър Петков, член на УС на Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива пред телевизия "Блумбърг".

"Решението е някакво спасение за момента. Разчитаме, че за този период ще бъдат направени корекции и законът ще бъде гласуван във вариант, който да е удобен и за малките фирми. Въпреки че заставаме зад министъра на икономиката и сме доволни от решението му, протестната ни готовност остава", каза браншовикът.

Според него целта на текстовете на закона е ясна - отхвърляне на малките и средни компании от бранша. Като най-тежки за тях той определи разпоредбите за 1 млн. лв. уставен капитал и 500 хил. лв. банкова гаранция.

"Малките и средни дистрибутори продават средно по няколко хиляди литра гориво на ден. Големите продават по милиони обаче. Дневният оборот на тези компании е приблизително равен на исканата гаранция, докато малките ще изкарват тази сума за цяла година", посочи Петков.

Предвидените санкции също ще бъдат значителна тежест за бизнеса. Реално банковата гаранция може да бъде взета само с една санкция, смятат малките дистрибутори.