Цените на петрола остават без съществена промяна в ранната азиатска търговия, след като Китай отчете рязък месечен спад на вноса през юли, което засили страховете за намаляващо търсене на суровината, които балансират обявените съкращения на добива и износа в Саудитска Арабия и Русия, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Вносът на петрол в Китай, най-големият вносител на нефт в света и вторият по големина потребител, през юли е бил 43,69 милиона метрични тона, или 10,29 милиона барела на ден, показват данни на митническата администрация на азиатската държава. Това е спад от 18,8 на сто спрямо юни, въпреки че данните показват ръст от 17 на сто спрямо ниската база преди година.

Спадът на вноса на петрол в Китай се случи на фона на спад на износа в страната с 14,5 на сто - най-големият от февруари 2020 г. и по-висок от очакванията на анализаторите.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа достигнаха 85,38 долара за барел, което е ръст от 4 цента, или 0,05 на сто.

Котировките на американския суров петрол се покачиха с 8 цента или 0,1 на сто до 82,02 долара за барел.

И двата сорта вчера отчетоха спад от 1 на сто на фона на опасения за търсенето в САЩ и Китай, допълва Ройтерс.

Саудитска Арабия - водещият световен износител на суровината, миналия четвъртък по време на среща на ОПЕК+ обяви, че доброволно ще засили ограниченията върху добива си до 1 млн. барела дневно до края на септември.

Руският вицепремиер Александър Новак заяви на свой ред, че Русия също ще намали износа на петрол с 300 000 барела на ден през септември.

Членката на ОПЕК - Алжир, също обяви допълнително доброволно съкращаване с 20 000 барела на ден през август, но все още не е решила дали да удължи съкращаването и през септември.

Очаква се Съвместният министерски мониторингов комитет на картела да проведе следващото си заседание на 4 октомври.