Държавният съвет на Китай - органът, осъществяващ изпълнителната власт в страната, обяви серия от мерки, целящи да възстановят и разширят търсенето в автомобилния сектор, недвижимите имоти и услугите. Мерките са насочени към пълна реализация на "фундаменталната роля" на потреблението в икономическото развитие на страната, предаде Ройтерс.

В публикуван от Държавния съвет документ по въпроса се съобщава, че правителството ще подобри инфраструктурата за зареждане, за да насърчи повече покупки на нови електрически превозни средства. Властите в Пекин искат и да подкрепят търсенето на имоти чрез повишено предлагане на достъпни жилища под наем и да насърчат туризма, като поискат от местните власти да намалят входните такси за някои туристически райони или дори да ги премахнат по време на по-слаби сезони.

В интервю за Китайската централна телевизия, публикувано днес, неназовани служители на Националната комисия за развитие и реформи, правителствената агенция за икономическо планиране на страната, заявиха, че усилията за разширяване на туристическите пътувания ще бъдат насочени към лятото, средата на есента и националния празник на страната - в началото на октомври.

Миналата седмица, по време на заседание на Политбюро, китайските управляващи обещаха да засилят политическата подкрепа за икономиката на фона на мъчителното възстановяване след пандемията от КОВИД-19, като се съсредоточат върху стимулиране на вътрешното търсене, сигнализирайки, че са готови на повече стъпки към подобни стимули.

Китайската комунистическа партия (ККП) предприе действия, след като икономиката на Китай се разшири с едва 0,8 на сто през второто спрямо първото тримесечие на годината, значителен спад в сравнение с ръста с 2,2 на сто през януари - март, припомня АП.

Растежът на продажбите на дребно са се свили до 3,1 на сто през юни от 12,7 на сто през предходния месец.

Проучване на Британската търговска камара в Китай установи, че 70 на сто от чуждестранните компании искат "по-голяма яснота", преди да направят нови инвестиции в страната.

Същевременно търговската камара на Европейския съюз в Китай заяви, че нейните членове пренасочват инвестиции към Югоизточна Азия и други страни.

Китайският износ падна с 12 на сто през юни на годишна основа, след като повишаването на лихвените проценти намали потребителското търсене в САЩ и Европа.