Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е вредна за България, сгрешен е целият модел на управление на сектор ВиК, заяви на пресконференция днес служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

По неговите думи, разковничето се крие във формулата за определяне цената на водата за кубичен метър в лева, която е равна на приходите на дружество за година разделено на разликата на входа на системата и общите загуби на ВиК дружеството, а това стимулира ВиК да имат по-големи загуби.

Към цялата схема се добавя и още един посредник - ВиК холдинга, който от началото на своята работа е върнал само задължения на ВиК Шумен и задължения за такси за водовземане, дължими към Предприятието по управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), подчерта служебният министър. Той обясни, че таксите за водовземане са 2 ст. на кубик и се прибавят в цената на водната услуга.

"Хората плащат, а не са лица по ДДС и така от таксите за водовземане, които са около 50-56 млн. лева годишно, се начислява и краде от ВиК дружествата ДДС в размер на 11 млн. лева", подчерта министър Асен Личев.

3e-news.net

Държавната политика в сектора се осъществява от търговските дружества. Абсурдът е още по-голям, защото държавната политика в сферата на водите е поверена на министъра на регионалното развитие, но Асоциациите по ВиК нямат механизъм да влияят на качеството на услугата, защото има независима КЕВР или така собственикът - държавата, не може да прави каквото и да е, защото няма създаден законов механизъм и е с вързани ръце.

Предложението за създаване на закон за ВиК, който предвиждаше създаване на нов воден регулатор така не видя бял свят, защото беше много спорен. Но според министър Личев цялостен закон за ВиК е крайно необходим, за да се даде възможност на ВиК да предлагат услуги на пазарен принцип и дотациите на държавата да бъдат компенсирани в цената на услугата, а не в нейното увеличаване.

Асен Личев съобщи също, че днес е отменил заповедта на своя предшественик Емил Димитров за отпадане на императивната забрана за строителство на къмпингите "Смокиня" и "Веселие". На 9 април, в края на мандата си, министър Димитров подписва заповед, с която отменя императивната забрана за строителство там и на практика въвежда изключения.

Аргументът за отмяна на тази заповед в мотивирането на становище на шефката на РИОСВ-Бургас (уволнена от министъра) се казва, че това се прави заради натрупани незаконни ползвания, които трябва да се узаконят.

В границите на защитена територия пясъчни дюни се разрешава преминаване, паркиране, къмпингуване, разполагане на палатки, кемпери и каравани като забраната се отнася до обектите, които се намира извън обектите на опазване, извън къмпинг "Смокиня" и "Веселие", което на практика изменя режимите в тази защитена територия и драстична промяна в начина на управление на защитената територия, допълни заместник-министърът на околната среда и водите Емилия Тончева.

Отмяната на тази заповед от Емил Димитров е засягала още 11 защитени територии, седем от които по Черноморието- Скално образование професора, дюни Перла, дюни Приморско, дюни Каваци, Златна рибка и Градина, местност Алепу, дюни Баба-Слънчев бряг.