Министърът на труда на Словения Лука Месец съобщи, че процедурата за наемане на чужденци ще бъде ускорена, за да се отстранят възможно най-бързо щетите от катастрофалните наводнения, които засегнаха страната в началото на август, съобщи сръбската държавна телевизия, на която се позова БТА.

Големите наводнения нанесоха огромни материални щети в Словения в началото на август. Словенското министерство на труда съставя списък с професии, необходими за отстраняване на щетите. За чужденци, които идват да работят в наводнените райони бюрото по труда ще трябва да издаде разрешение за работа в десетдневен срок, за да могат да започнат работа още преди да получат разрешение от администрацията, което отнема три месеца. Освен това Месец обяви засилен контрол на фирмите, които ще наемат чужденци по ускорена процедура.

"При никакви обстоятелства няма да бъде позволено да се доведе човек в Словения за възстановяване на щетите и след това да се изпрати в чужбина. Такива случаи ще бъдат строго наказвани, глобите са до 30 000 евро", каза Месец, цитиран от словенската държавна телевизия.

Освен чужденци ще бъдат поканени и безработни за отстраняване на щетите, както и пенсионери, които биха работили половин година. Невижданите наводнения в Словения взеха шест жертви, а много словенци останаха без домове.