От следващата седмица държавата ще започне регулярно да информира обществеността за практиките при ценообразуването на хранителните продукти. Изсветляването на това е първата фаза от мерките, които държавата предприема по отношение на високите цени, коментира пред журналисти в Пловдив министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от БТА.

Министърът съобщи, че получават всекидневно фактури за начисляване на допълнителни разходи при ценообразуването. Хората се притесняват да не изсветлим конкретните фирми, но това ще стане, ако юристите кажат, че не е закононарушение, обясни Гечев.

Кой ще събира и представя информацията 

Структурите, които събират информация за Евростат, ще изнасят официална информация по официална методика. Държавата ще събира данни за сходните продукти в други страни, ще изследва как са подходили те по отношение на законодателството, поясни Гечев.

Намерението е тези мерки да подредят сектора по отношение на ценообразуване и прозрачност на информацията.

Ако имаме данни за извършени закононарушения, ще се намеси и прокуратурата, категоричен бе министърът. По думите му се търси трайно изсветляване по отношение на цялата хранителна верига, за да се знае кой каква надценка дава.

Къде са най-големите дефекти

Най-много аномалии се наблюдават при млечните продукти, изтъкна министърът.

В последните дни имаме индикации за редица цени, които плахо започват да се съобразяват с общественото мнение, посочи Гечев. Той припомни, че държавното предприятие за производство на млечни продукти "Ел Би Булгарикум" обяви 30 процента намаление на цените в собствените си магазини.

При оранжерийните производители единствено ценообразуването може да даде определен ефект. Причина по думите на министъра е, че 50 процента от оранжериите в България и Европа не са засели. Въпреки че даваме сериозни субсидии, те не компенсират разходите при оранжерийното производство, коментира Гечев. Според него от тежките аномалии по отношение на цените има и при тях. 

Гечев коментира и ситуацията с вноса на украинско жито у нас и недоволството на българските зърнопроизводители. Той посочи, че все още се очаква реакция от Европейската комисия и Съвета на министрите по темата. Преди три месеца повдигнахме въпроса с колегите от Полша, Унгария, Румъния и Чехия, като искахме отваряне на кризисния резерв и той да е по-справедлив, защото солидарността с Украйна струва по-скъпо на по-източните държави, които са близо до нея, посочи Гечев. По думите му към момента няма какво да се направи, защото стоката от Украйна е приравнена със стоката от ЕС.

Министър Явор Гечев откри в Международен панаир - Пловдив осмото издание на изложението, което обединява международните специализирани изложби АГРА, "Винария" и "Фудтех". В него участват над 600 изложители от над 25 държави, които представят всички направления и сектори на земеделието - наука, практика, технологии, техника, продукти, иновации, услуги и други.