Спад в цените на храните като резултат от мерките срещу спекулата ще има, въпросът е с колко ще е този спад, каза по БНТ министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Както е известно от вчера държавни институции започнаха съвместни проверки за нелоялни търговски практики в цялата страна. Разработва се и онлайн платформа, която да показва стойностите на продуктите от момента на производството или вноса у нас до щанда в търговските обекти.

"Нямаме против пазара - конкуренция е и ако хората са съгласни да купуват на определени цени, не е проблем. Интересно е, обаче, че което се надявам да попадне под вниманието на Комисията за защита на конкуренцията", каза Никола Стоянов.

"Истината е, че пазарът не е добре балансиран. В крайна сметка има по-силни икономически субекти срещу по- слаби, което води до изкривявания. Трябва да се предприемат много по генерални стъпки", коментира министърът.

Много разчитаме и на информираността на клиентите, защото и за търговските вериги като за всяка компания имиджът е много важен. И наистина, аз искам с тях да сме заедно в тази борба, да покажем кои са лоялните, кои са етичните търговци и разчитам, че те са именно такива, коментира министърът на икономиката.

Намерението е да се покажат нелоялните търговски практики, за които ще има много сериозен контрол и по този начин да се балансира пазарът, каза още той. 

За всеки търговец най-важно е неговото име, и когато излезе, че при него има нелоялни практики, това е много по-ефективно от високата глоба, заяви Никола Стоянов.

Друга стъпка, необходима, освен информираност и контрол, е законодателната - работи се по Закон за търговията с храни. Нещо, което има в много други държави в ЕС, отбеляза министърът.

Никола Стоянов изтъкна, че според него таванът на цените на храните не е действащ механизъм. "Не съм привърженик на такива чисто административни мерки, доказало се е в практиката, че те не работят по никакъв начин."

Междувременно БСП настоя да се въведе таван на цените на стоките в малката потребителска кошница.