Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще взема проби за лабораторно изпитване на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България. Предприетите действия са във връзка със зачестилите нотификации в Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) за наличие на салмонела в птиче месо с произход Полша, съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Птичето месо и субпродуктите ще бъдат поставени под забрана до получаване на резултата. При положителни резултати за наличие на салмонела, БАБХ ще предприема действия, съгласно действащото законодателство.

Миналата седмица агенцията взе проби от пристигащите в страната пратки с птиче месо от един и същи полски производител, след получени няколко нотификации за заразено със салмонела охладено птиче месо, припомниха от БАБХ.

Към момента БАБХ проверява пратка замразено пилешко месо, замърсено със салмонела, след получен сигнал късно снощи по нотификация в RASFF, създадена от Италия, за птиче месо с произход Полша. Предприети са незабавни действия за установяване на проследяемостта на месото. Предстои да бъде извършена детайлна проверка. При откриване на налични количества от засегнатите партиди, те ще бъдат изтеглени от пазара и възбранени. В получената нотификация не се споменава полската фирма, за която до момента бяха издадени нотификации.

След извършване на проверката резултатите от нея ще бъдат оповестени, посочват от БАБХ.

Преди седмица, на 6 декември, бяха конфискувани 109 тона заразено пилешко месо от Полша от общо влезли в страната (от един и същи производител) 544 тона. Останалите количества към споменатата дата са били или изтъргувани към други пазари, или преработени термично.

Нито един килограм от охладеното пилешко месо с произход Полша не е влязло за консумация, респективно за покупка от потребителя, увери тогава министърът на земеделието Десислава Танева. То е било закупено от различни оператори, които го предоставили за преработка с цел реализация на пазара. Но тъй като преработката е термична, не имало риск за здравето на потребителите, каза още Танева.