Глобалното търсене на ядки кашу, консумирани като леки закуски или използвани за готвене и десерти, спадна след края на пандемията от коронавирус под натиска на множество фактори, включително високата инфлация и увеличено производство. Това е довело и до спад на цените на кашуто, според фермери, купувачи и експерти от сектора, пише Ройтерс.

"Никой не иска да купува кашу, дори ако поискам 150 централноафрикански франка за килограм (0,24 щ. долара) вместо реалната цена от 315 централноафрикански франка. Никой не иска да плати, така че цялата реколта остава при нас", каза фермерът и купувач на сурово кашу Дриса Дембеле, който притежава ферма от 10 хектара.

Той е загубил 20 милиона централноафрикански франка (33 000 щ. долара) през сезон 2022 г., след като е купил ядки, които не е успял да препродаде на преработватели на едро.

В Катиола и други градове на Кот д'Ивоар като Буаке, Корого, Одиене и Бондуку, където се произвеждат 80 процента от реколтата от кашу в страната, фермерите и купувачите държат непродадени запаси от последните два сезона поради липса на индустриални купувачи.

Кот д'Ивоар, най-големият производител на какао в света, се превърна във водещ световен производител на кашу.

Производството е нараснало от 400 000 тона през 2011 г. до 1 милион тона през 2022 г., като се очаква да запази това ниво и през 2023 г.

Производството се е повишило и в други страни през същия период, каза Ганеш Раджараман от "Олам Фууд Ингредиентс" (Olam Food Ingredients), подразделение на гиганта в хранително-вкусовата промишленост "Олам груп" (Olam Group).

По думите на Раджараман гаранциите за минимални цени, заедно с рекордните пикове на цените през 2016-2018 г., са насърчили отглеждането на кашу. Натрупаният излишък от запаси обаче е понижил цените.

Това засегна веригата на стойността на кашуто в Кот д'Ивоар, като я потопи в безпрецедентна криза въпреки държавните субсидии и стимулите за износ на местните преработватели, за да останат конкурентоспособни.

В Буаке, сърцето на индустрията за преработка на кашу в страната, работата е почти спряна, тъй като работодателите изпитват трудности да плащат заплати.

Фабриките са процъфтявали в годините на бум на търсенето на кашу, като някои са взели големи заеми в отговор на плана на правителството да стимулира местната обработка. Но спадът в търсенето и ниските цени са ги довели до ръба на фалита.

"Изминаха два месеца, откакто спряхме да произвеждаме каквото и да било. Нашите доставчици искат парите си, но ние сме на червено", коментира директорът на предприятие за преработка на кашу в Буаке.