Франция задържа днес британски траулер в териториалните си води, който е извършвал риболов без разрешително, и издаде устно предупреждение към друг кораб в разгара на остър спор между двете съседни страни за достъпа до риболовни райони след Брекзит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Френският министър по морските въпроси Аник Жирарден написа в Туитър, че траулерът е бил пренасочен към френското пристанище Хавър, ескортиран от морската полиция и предаден на съдебната власт.

Правителството на Борис Джонсън разбира само езика на силата, заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от Франс прес.

"Сега трябва да говорим с езика на силата, защото се опасявам, че, за съжаление, това британско правителство не разбира друг", заяви Бон пред CNEWS. "Имам впечатлението, че те разбраха, че трябва да се върнат на масата за преговори. Но ако не го направят, ще продължим", добави той.

"Не ми е приятно и не е много интелигентно, но с партньор, който разбира само езика на силата, трябва да говорим на този език", подчерта Бон.

Търпението ни се изчерпва, каза по-рано правителственият говорител Габриел Атал, след като британската страна отпуснала само половината от лицензите, на които по условията за Брекзит френски риболовци имат право.

Франция е ядосана, че Великобритания отказва да издаде всички договорени лицензи за риболов в британски води. Вчера Париж обяви ответни мерки, които може да влязат в сила от 2 ноември, ако няма напредък в преговорите.

Мерките включват допълнителни митнически проверки на стоки, влизащи в континенталната част на Европа през френската граница и забрана за британски риболовни кораби да акостират в няколко френски пристанища, заяви френското правителство.

Великобритания заяви, че е издала разрешителни за риболов на кораби, които са могли да докажат, че са извършвали риболов в нейни води в годините преди излизането на страната от Европейския съюз на 31 януари 2020 г.

Преговорите между Великобритания и Европейската комисия по въпроса продължават тази седмица.

Междувременно председателят на Службата за бюджетна отговорност Ричард Хюз каза, че въздействието на Brexit върху икономиката на Обединеното кралство ще бъде по-голямо в дългосрочен план, отколкото пандемията от коронавирус.