Швейцария изтегля от пазара жълто и бяло царевично брашно с произход от Сърбия заради високото количество от микотоксина фумонизим, съобщи RASFF, Европейската система за бързо предупреждение и информация за храните, предаде белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

Според уебсайта на RASFF разрешеното количество от този микотоксин е 1000 микрограма на килограм (µg/kg). В проба от брашно, взета на 12 март тази година, е установено наличие на микотоксина фумонизим в по-високо от допустимото количество: в бялото брашно е 1388 µg/kg, а в жълтото - 1585 µg/kg, което представлява съответно 38 процента и 58 процента повече от разрешените количества. Рискът от употребата на този продукт е оценен като "потенциално сериозен" и продуктът е изтеглен от магазините.

Фумонизините принадлежат към групата на микотоксините, синтезирани от плесени от рода Фузариум. Най-често се срещат върху царевица и царевични продукти, ечемик, пшеница и овес, според уебсайта на Института за обществено здраве в Суботица. Токсичният ефект от фумонизима може да причини тумор на хранопровода.