Предоговарянето, което доведе до намаляване на доставната цена на руския газ с 40.3% със задна дата - от 5 август 2019 г., предизвика еуфория сред политици и експерти и събуди надеждите на потребителите за по-евтин живот. Вече се появиха сметки с фиксирани проценти за това с колко ще намалеят някои цени, главно на парното.

Правени днес, сметките са най-малкото прибързани, защото цените на газа ще се предлагат от "Булгаргаз" месечно и ще се одобряват от държавния регулатор КЕВР. Наред с това, трябва да се има предвид, че вносът на газ в България се доминира от един играч, както впрочем и предлагането на топлоенергия, да речем конкретно в София.

Какво предлага "Булгаргаз"

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов разкри, че през април ще предложи на КЕВР цена от 26.29 лв. за мегаватчас, по-ниска с 40.3% от сегашната, която е 44.04 лв. По-нататък тя можело да падне още.

Бившият енергиен министър Делян Добрев изчисли, че това се равнява на 300 млн. лева годишно. Освен ефекта от 150-те млн. лева от влизането на по-ниската цена на газа със задна дата - от август 2019 г.

Уверенията са, че това са пари, които ще доведат до по-ниски цени за битовите потребители на топло-и електроенергия. Но и до по-ниски цени на редица други стоки и услуги, произвеждани и предлагани от производители, използващи природен газ като гориво или суровина. Ще се отрази и на транспорта.

Пари ще останат и в самите фирми, което ще увеличи тяхната ликвидност (кредитоспособност), можело да се използват за увеличение на заплатите и за инвестиции.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира, че ако тези 150 млн. лева икономии бъдат екстраполирани, се получават 225 млн. лева годишно. И ако тази сума се отнесе към 25-те млрд. лева, които работодателите отделяли за заплати, можело да се види с колко биха могли да се увеличат те. Простата сметка показва увеличение от под 1% - 0.9%. Не бива да имаме свръхочаквания, охлади ентусиазма Велев.

Предстои да разберем кога, доколко и дали бизнесът (като потребител на газ) и обикновените потребители на стоки и услуги ще усетят намалението в доставната цена на синьото гориво.

Как ще се възстанови разликата в цените: следва сложно упражнение

Цена на газа, по която "Булгаргаз" купува от "Газпром" (в бъдеще и от други доставчици), отразява курса на долара, петролните деривати и котировките на пазарите. Именно пазарният елемент, включен в ценообразуването, е довел до намаляване на стойността с 40%, както отбелязаха властите. Водещ досега ценообразуващ фактор бяха на цените петролните деривати, а за в бъдеще - цените на европейските газови хъбове.

Както обясни Николай Павлов, българският търговец на газ занапред ще определя цена за всеки отделен месец. А за периода между 5 август 2019 г. и 31 март 2020 г. цената на газа ще бъде различна и ще се определя по новата формула.

Председателят на КЕВР Иван Иванов внесе малко яснота: ще трябва да се установи каква е разликата между новата цена и цената, по която "Булгаргаз" е доставял в съответния период на потребителите. През измината година тази разлика е била значително по-малка (от 40-те %), защото рязкото намаление на цената на природния газ е възникнала през последните два месеца, когато суровият петрол от около 70 долара за барел е паднал до малко над 51 долара.

За да може "Булгаргаз" да възстанови разликите в цените, които ще се получат за всеки месец от споменатия период, е необходимо решение на КЕВР. Преди да бъде взето то, "Булгаргаз" трябва да изготви и да предложи съответните заявления със стара дата и да ги внесе за одобрение от регулатора (както прави и досега за определяне на крайната цена). И едва след решението на КЕВР "Булгаргаз" ще възстанови средства на своите над 200 клиенти.

И ако на бизнеса "Булгаргаз" вероятно ще връща пари, ще прихваща от задължения или ще приспада от следващи сметки, то потребителите на топлофикациите например едва ли ще получат в брой на каса или суми по сметки. Би настанал хаос, защото такава организация е непосилна за тях. Предстои все пак КЕВР да реши и този въпрос.

Но това компенсиране от страна на "Булгаргаз" няма да е толкова просто. Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че "сложността идва от там, че клиентите също имат свои клиенти, на които подават газ". КЕВР и експертите търсели възможния вариант, "който не би предизвикал административен и логистичен хаос".

"Изглежда, че за да се случи едно такова компенсиране, ще се наложи промяна в законодателството, ние сме готови да направим това", категоричен е Дончев.

В парламента днес Иван Иванов подчерта, че за да излезе КЕВР с решение за променяне на цени за изминал период, е необходимо да бъде променен Законът за енергетиката. Едва тогава регулаторът ще разгледа осем заявления за цени, които "Булгаргаз" трябва да подаде за месеците от август 2019 г. до 31 март 2020 г.

Но законодателният процес в България не е дал достатъчно доказателства, че може да реши бързо и надеждно подобен казус, който няма аналог. Това призна и енергийният министър Теменужка Петкова, която предложи работна група да се заеме с казуса: "Не сме имали опция да получаваме нещо с ретроактивно действие".

С колко ще намалее цената на парното

Сметките на потребителите естествено няма да поевтинеят с 40%, тъй като ако цената на газа е по-ниска с толкова, непроменена остава цената на преноса на газ по националната мрежа (и тук операторът е един - "Булгартрансгаз") и на по-нататъшното му разпределение.

Пред Dir.bg бившият член на КЕВР Еленко Божков направи предварителни сметки, че в София парното трябва да поевтинее с 27%, във Варна с 24%, в Пловдив с 21%, коментира Божков. Според Васил Велев, намалението за битовите потребители и малкия бизнес би било около 20%.

А как ще получат парите си потребителите. Томислав Дончев обобщи: има две възможности - или крайният потребител да получи това, което е платил в повече, или да бъде облекчен в бъдещите си плащания, което е по-лесният вариант.

Делян Добрев предложи същото с други думи: "да се промени цената със стара дата и всеки да има да получава обратно средства или тази цена да бъде сметната в цената занапред". Според него, "по-лесно е да се определи нова цена, отколкото на всеки един да се изчислява 50 лв., 15 лв. и т.н."

В крайна сметка решава КЕВР.

Новата цена ще се отрази сериозно на "Топлофикация София", която е един от най-големите потребители на газ. Към февруари 2020 г. задълженията на топлофикационното дружество към "Булгаргаз" възлизат на близо 200 милиона лева, сума натрупана за последната година и половина.

Вероятно този дълг ще намалее, след като "Булгаргаз" ще има да връща пари. Събираемостта на сметките е висока - 97%, но вземанията са за около 380 млн. лв., голяма част от които с изтекла давност. Дружеството може да си отдъхне  и след излизането си на газовата борса.