Около 140 милиона евро ще трябва да вложи Република Северна Македония в проекти, за които правителството на страната даде зелена светлина. Става дума за закупуване на терминал за втечнен газ и в газова централа в Александруполис, Гърция, съобщи "Независен весник", цитиран от БТА.

В терминала за втечнен газ на стойност около 400 милиона евро Република Северна Македония ще участва с 10 процента, а в газовата централа на стойност над 400 милиона евро ще има дял от 25 процента.

В първия проект за газовия терминал участник ще бъде компанията Национални енергийни ресурси (НЕР), а във втория, за газовата централа, ще участва Електрани на Северна Македония (ЕСМ), като и двете дружества са държавна собственост.

Според правителството на Република Северна Македония това е важна стъпка, която ще позволи на страната да стане енергийно независима и да се превърне в транзитна страна за пренос на газ. А според опозицията става дума за вредни енергийни политики, както от политическа, така и от финансова и икономическа гледна точка, коментира изданието.

Премиерът Зоран Заев заяви, че страната се превръща във важен транзитен маршрут за природен газ в цяла Югоизточна Европа. Повече няма да бъдем краен потребител на природен газ само от един източник, Северна Македония ще бъде важен транзитен маршрут за природен газ в цяла Югоизточна Европа чрез новите газови интерконектори с нашите съседи. Това написа Заев във Фейсбук след като правителството реши да бъдат подписани меморандуми за сътрудничество по двата проекта.

Вестникът отбелязва също, че ЕСМ временно се отказва от инвестицията в АЕЦ "Белене" и се насочва към други проекти като газовата централа в Гърция.