Пазарът на втечнен природен газ (LNG) в бъдеще до 2040 г. може да надмине по обем продажбите на пазара на тръбопроводен газ. Това е заявил представителят на  компанията Total , отговарящ за проучване и добив Арно Брюлак по време на специализирана конференция CERAWeek, организирана от компанията IHS Markit в Хюстън, цитиран от 3e-news.net.

"Пазарът за втечнен природен газ е силно недооценен. През последните две години той расте с темп от порядъка на 9 % годишно. Смятаме, че в бъдеще, до 2040 г. той ще расте средно с по 5 % годишно. По своята същност, ръстът ще е от 2,4 до 4 пъти за 20 години и количеството продажби на втечнн природен газ ще надхвърли обемите на продаван тръбопроводен газ", казва той, цитиран от ТАСС. 

Пазарът на LNG сега се диверсифицира активно, е добавил колегата му от Shell Мартин Вертсалер. По думите му, производителите на LNG се ориентират засега към по-компактни потребители, на малки по обеми пазари.

"Преди няколко години можеше да се доставя газ на няколко азиатски вносители. Сега ви е необходим голям фронт офис, който да търси нови пазари, нови купувачи. Растеж има в много части на света, но се изискват много повече компетенции, отколкото по-рано", казва той. 

Брюлак добавя, че конкуренцията подпомага развитието на пазара на LNG.  Тази връзка той е отбелязал LNG-проектите на компанията "Новатек", в която Total е акционер. "Руският газ е много конкурентоспособен. Запасите на полуостров Ямал са съпоставими със запасите от газ на Катар", отбелязва той. 

На 6 март бе съобщено, че "Новатек" затвори сделката за продажба на френската Total на 10 % от своя втори проект "Арктик СПГ-2". Условието за влизане на Total в проекта включва заплащане на участието от 10 % и финансиране на "Арктик СПГ-2" чрез капиталови вноски.