САЩ ще предлагат втечнен газ на Балканския регион през бъдещия терминал край Александруполис. Това заяви пред bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Вчера бе финализирането на договора за участие на държавната "Булгартрансгаз" в терминала за втечнен газ, на подписването присъстваха премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Мицотакис. С договора страната ни става собственик на 20% от проектната компания, която строи съоръжението. То трябва да започне да функционира през 2022 г.

Тя каза, че посланиците на САЩ в България и Гърция са поздравили лично премиера Бойко Борисов за стратегическото решение. Те обявили проекта за успех и на американската външна регионална политика.

По думите на Петкова това значи реална диверсификация на трасетата и източниците на природен газ за българските граждани и бизнеса, по-конкуретни цени на синьото гориво и сигурност.

Петкова отхвърли възможността Русия да не одобрява новия проект.

Енергийният министър бе категорична, че не се очакват санкции от американска страна за Балкански поток, тъй като проектът няма общо с Турски поток и Северен поток 2.

За първия газопровод САЩ имат претенции именно към т.нар. втора тръба, чието трасе върви пред България през Сърбия към Унгария.

"Балкански поток" се отличава и с това, че той се реализира от държавната компания "Булгартрансгаз", изцяло по правилата на Европейската комисия, това е разширение на газопреносната мрежа на България, плаща се от България", твърди Петкова.

На входа на "Балкански поток" има 10% свободен капацитет, а на изхода - около 22%, което значело, че на изхода имало свободен капацитет за 3 млрд. куб. м газ, който можел да се ползва от различни доставчици.

Министър Теменужка Петкова коментира и оставката на Жаклен Коен от поста на изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, тя бе категорична, че е по лични причини, но не отрече, че го е поканила на поста през 2016 г., след като първо е бил отстранен от нея самата заради финансови проблеми в дружеството. Днес Петкова обясни, че все пак той е специалист и затова е бил поканен отново от нея да заеме поста, а не е отстранен заради връзки с "Мултигруп".