Със своя "свеж и чист вкус", бирата "Тедонган" е изключително популярна в Пхенян през летните месеци. Севернокорейците, които ѝ се наслаждават, едва ли имат представа, че отличителният ѝ вкус се дължи на чуждестранното наследство на Северна Корея.

Държавната новинарска агенция на Северна Корея наскоро публикува статия, с която отбелязва двете десетилетия от създаването на бирата в Пхенян. В нея се подчертава, че пивоварната е "построена под грижите на председателя Ким Чен Ир", тогавашния лидер на страната. Строителството на завода започва през 2000 година.

В материала на държавната медия се казва още, че диктаторът е "започнал изграждането на новата фабрика, произвеждаща бира от най-добро качество за народа". Той е избрал и мястото, на което да бъде построена пивоварната и "е проявил дълбока грижа за изграждането ѝ", добавят още от новинарската агенция.

Аромат и качество

Ким Чен Ун, син и наследник на Ким Чен Ир, следи прогреса на пивоварната и няколко пъти е посещавал обекта, за да "насърчава нейните служители и работници да подобрят още повече вкуса и качеството на бирата, като по този начин да се популяризира пивоварната сред народа", посочва още държавната медия.

Пивоварната произвежда 70 000 килолитра бира годишно, използвайки вода от естествените извори в района на Милим и ечемик и хмел, отглеждани в северната част на страната. Алкохолното съдържание на "Тедонган" е 5,7 процента. Това е необичайно високо за бира, произвеждана в Източна Азия и индикация за това, че е произвеждана по западен модел.

През 2000 г. отношенията между Северна Корея и света все още са в много по-добро състояние от настоящото. Властите в Пхенян решават, че искат да построят своя пивоварна. И тъй като не разполагат с почти никаква експертиза бързо стигат до извода, че най-простият начин за постигане на целта е да се закупят чуждестранни мощности за производство на бира.

Използвайки връзки в Германия, Северна Корея се обръща към германския посредник Уве Оемс с молба да осигури подходяща пивоварна. След като проучва европейския пазар, Оемс открива завод, управляван от британските пивовари "Ushers" в град Троубридж, Уилтшир. Той е бил току-що затворен, а оборудването му - обявено за продан.

"Беше малко изненадващо, когато чухме, че всичко се продава на Северна Корея", казва Гари Тод, главен пивовар до затварянето на фабриката. Той е бил помолен да съдейства при сделката. "Един ден пристигнаха севернокорейски държавни служители и няколко пивовари. Беше ясно, че не знаят нищо за пивоварството", разказва Тод пред ДВ. "Бяха замесени и някои руски инженери и поради различните езици процесът беше много сложен".

Обучение в движение

Бързо става ясно, че ще се наложи Тод да превежда неопитните севернокорейски пивовари през всяка стъпка от процеса. Бързият курс отнема пет месеца. През това време пивоварната и всички нейни приспособления и съоръжения са демонтирани, внимателно опаковани и подготвени за изпращане в Северна Корея.

"Бяха много впечатлени от оборудването на Ushers и изглеждаха развълнувани, че ще могат да пренесат всичко това в Северна Корея и да го монтират отново", спомня си той. "Искаха и абсолютно всичко, с което разполагахме. Включително всички пластмасови чаши от автоматите за напитки, защото казаха, че не могат да намерят такива в Северна Корея."

"Искаха тоалетните чинии - спомням си как един се разхождаше с тоалетна чиния на врата си", казва още той. "Свалиха една по една плочките от стените и ги изнесоха всичките".

Към края на проекта севернокорейците изненадват Тод. "Казаха на мениджмънта, че искат да отида с тях в Северна Корея, да настроя всичко, за да започнат производството. Но това щеше да е ангажимент, който да отнеме поне две години, а аз тогава имах младо семейство и не пожелах да отида."

Все пак той успява да се наслади на бутилка "Тедонган" няколко години по-късно, когато журналист, посетил завода в Пхенян, му донесъл сувенир от пътуването си. "Беше много добра - много по-добра, отколкото очаквах. Бях впечатлен", казва той. "Беше чиста и имаше добър вкус."

Заради международните санкции срещу Северна Корея и мерките срещу коронавируса, в момента бирата не може да бъде намерена почти никъде другаде извън страната, включително и в Китай.

Статията е публикувана ТУК >>