RWE (Ер Ве Е) откри сметка в Русия за плащане на газ в евро, подготвяйки се да отговори на руските искания по новата схема за плащане и действайки в съответствие с европейските и германските изисквания, съобщи говорител на енергийната компания в понеделник, цитирана от Ройтерс.

В актуализирани насоки от Европейската комисия, споделени със страните от ЕС в петък, Комисията потвърди предишния си съвет, че санкциите на ЕС не пречат на компаниите да откриват сметка в определена банка и компаниите могат да плащат за руски газ, стига да го направят във валутата по действащите договори и да декларират трансакцията за завършена, когато сумата в съответната валута бъде преведена.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази оптимизъм, че този метод за плащане на газ на Русия няма да създаде проблеми.

"Доколкото имаше канали за комуникация с руски фирми, с "Газпром", изглежда е изяснено", каза той в понеделник по време на посещение в химически парк в източния град Леуна.

Искането на Русия за плащания в рубли беше отхвърлено от повечето европейски купувачи на газ заради детайлите на процеса, който изисква откриване на сметки в "Газпромбанк".

Това подклажда опасенията за потенциални прекъсвания на доставките, ако купувачите откажат да изпълнят изискванията, за да избегнат нарушаване на санкциите, което може да има дълготрайни последици за Европа и по-специално за Германия, която разчита в голяма степен на руския газ.

На 12 май "Блумбърг" съобщи, като се позова на неназован източник, близък до "Газпром", че към оня момент вече 20 европейски компании са открили сметки, необходими за сетълмент с Русия. Имена не бяха назовани. Други 14 фирми са поискали документи, необходими за откриване на нужните сметки.

По силата на указа на Путин купувачите на руски газ трябва да прехвърлят чужда валута в специална К сметка в руска банка, а банката после да купи рубли, уточнява Ройтерс. Впоследствие банката ще трансферира рублите към въпросната сметка тип К.

"Газпромбанк" ще играе ролята на посредник. Тя ще купува рубли от името на купувача на газ, за да прехвърли рубли към друга специална К сметка, се казва в декрета. След това "Газпромбанк" ще преведе средства в рубли от тип K сметка на чуждестранния купувач на газ към сметките на "Газпром" в рубли. "Газпромбанк" може да открие такива сметки без присъствието на представител на чуждестранен купувач.

Схема за плащане на газа с посредничеството на "Газпромбанк"

Снимка: Фейсбук