Руското министерство на финансите може да отдели почти 1 трилион рубли за закупуване на чуждестранна валута, като намерението е да се отслаби рублата. През следващата година министерството очаква държавният бюджет да получи допълнителни приходи от петрол и газ в размер на 939 милиарда рубли, които възнамерява да използва за коригиране на обменния курс на руската валута. За това пише "Ведомости", позовавайки се на проекта за Насоки за бюджетна, данъчна и митническа тарифна политика и цитиран от Газета.ру.

"Бюджетът се формира въз основа на нови параметри на бюджетното правило, които ще бъдат заложени в закона, така че има възможност (да се възобновят интервенциите), включително през преходния период", съобщи източникът на "Ведомости".

В проекта обемът на приходите от нефт и газ е фиксиран на ниво от 8 трилиона рубли през следващите три години. Доход над тази сума се смята за свръхдоход.

През 2023-2025 г. се очаква бюджетните приходи от нефт и газ да достигнат съответно 8,9 трилиона, 8,7 трилиона и 8,5 трилиона рубли.

Курсът на долара се очаква да бъде 68,3, 70,9 и 72,2 рубли.

Сортът Urals може да струва средно 70,1 долара за барел, 67,5 долара за барел, 65 долара за барел, според прогнозите на кабинета.

(1 щатски долар се обменя за 58.18 руски рубли към 11.00 часа б.вр. на 26 септември 2022 г.)

Газета.ру припомня, че през юли 2022 г. Министерството на финансите актуализира концепцията на бюджетните правила, според които се приема цена от 60 долара за барел петрол и производство на ниво от 9,5 милиона барела на ден.

Междувременно петролът продължава да поевтинява в европейската търговия днес, като сортът Brent с доставка през ноември отстъпи под 85 долара за барел, сочат данни на лондонската борса ICE, цитирани от БТА.

Контрактите се търгуват за 84,91 долара за барел или с 1,44 на сто под нивото в края на предходната сесия.

Същевременно фючърсите на американския лек суров петрол загубиха 1,83 на сто до 7,33 долара за барел.