Русия ще изпрати всеки литър петрол, отхвърлен от европейските страни, в Азия и други региони, каза вицепремиерът на Русия Александър Новак в четвъртък, добавяйки, че Европа ще трябва да намери заместители, които биха били по-скъпи.

Европейската комисия разкри в сряда план на стойност 210 милиарда евро в опит да прекрати зависимостта си от руските изкопаеми горива до 2027 г., както и да ускори прехода си към зелена енергия.  

Европа получава около 4 милиона барела на ден руски петрол, каза Новак, цитиран от Ройтерс, добавяйки, че Русия е готова да пренасочи тези доставки, оставяйки Европа с по-скъп петрол от друг произход.

Новак увери, че общият световен баланс в производството на енергийни суровини ще се запази. Ще настъпи просто преразпределение, а ние ще пренасочим енергийните си ресурси към тези пазари, откъдето този петрол ще бъде пренасочен към Европейския съюз. Между другото това вече до голяма степен се случва. Увеличихме обема на доставките в Азиатско-тихоокеанския регион, увеличихме ги значително, каза Новак, цитиран от ТАСС.

Западните санкции, наложени на Русия, след като нейните войски влязоха в Украйна през февруари, принудиха редица купувачи на петрол да забавят или да откажат стоката, което от своя страна намали производството на суровината в Русия.

Новак каза, че през април руският добив на петрол е бил с по-малък с около 1 милион барела на ден, но се е увеличил с 200 000-300 000 барела на ден през май, като се очаква възстановяването да продължи и през юни.

Вицепремиерът отбеляза, че износът на петрол от Русия постепенно се възстановява и страната ще може да намери пазари за износ, тъй като нейните енергийни ресурси са конкурентоспособни. 

Как ЕС смята да се откаже от руските изкопаеми горива

Русия доставя в ЕС 40% от нужния му природен газ и 27% от петрола, като в същото време страните членки се затрудняват да договорят петролно ембарго.

За да откаже страните членки от тези горива, Брюксел предложи план в три направления, предаде Ройтерс:

  • преминаване към внос на повече неруски газ,
  • по-бързо въвеждане на възобновяема енергия и
  • повече усилия за пестене на енергия.

Мерките включват комбинация от закони на ЕС, необвързващи схеми и препоръки към правителствата в 27-те страни членки, които до голяма степен отговарят за техните национални енергийни политики.

Взети заедно, Брюксел очаква тези мерки да изискват 210 милиарда евро инвестиции до 2027 г. и 300 милиарда евро до 2030 г. в допълнение към вече планираните вложения за постигане на климатичните цел за 2030 г. В крайна сметка ЕС смята, че инвестициите ще намалят сметката за внос на изкопаеми горива в Европа. 

"RePowerEU ще ни помогне да спестим повече енергия, да ускорим постепенното премахване на изкопаемите горива и, най-важното, да започнем инвестициите в нов мащаб", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Инвестиции са планирани така: 86 милиарда евро за възобновяема енергия и 27 милиарда за водородна инфраструктура, 29 милиарда евро за енергийни мрежи и 56 милиарда евро за енергоспестяване и термопомпи.