На фона на задълбочаващата се икономическа и социална нестабилност за предстоящия отоплителен сезон е важно да се гарантира енергийната сигурност за гражданите и бизнеса в ЕС. Това каза днес президентът Румен Радев на видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Двамата обсъдиха подготовката на предстоящата на 20 и 21 октомври среща на върха на ЕС. На заседанието на Европейския съвет в Брюксел страната ни ще бъде представлявана от президента Радев. Очаква се преди срещата на върха Европейската комисия да предложи конкретни мерки за справянето с енергийната криза.

В идващите критични месеци е необходимо държавите да поддържат енергийната си автономност и да имат възможността да използват оптимално собствените си енергийни ресурси в съответствие с настоящите европейски изисквания, заяви българският държавен глава, цитиран от прессекретариата му.

Румен Радев запозна Шарл Мишел с предприетите от българските институции и служби проверки, за да се опровергаят спекулациите, обвързващи България като съпричастна към експлозията на Кримския мост. Българската държава отхвърли всички неверни твърдения за тази атака, заяви президентът.