Необходима е дългосрочна стратегия за предвидима икономическа и пазарна среда в България, така че да се създадат добри условия за развитие и повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес, както и за привличане на чуждестранни инвеститори. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна днес на "Дондуков" 2 с представители на ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ по инициатива на работодателската организация, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Механизми за защитата за бизнеса предвид високите цени на електричеството, начините за подобряването на бизнес климата в България, мерки за въвеждането на иновации и дигитализация, стимули за насърчаването на инвестициите са били сред обсъдените на срещата теми.

Президентът Радев е посочил, че в диалог с бизнеса трябва да се разработи стратегия за развитието на икономическата среда у нас, която да обхваща намаляване на бюрократичния натиск върху предприемачеството, предвидима законова рамка, трансформация на образователната система с цел придобиване на знания и умения, необходими за професионална реализация и въвеждане на дигитализацията. Президентът е изтъкнал и значението на Плана за възстановяване и устойчивост като инструмент за стимулиране на иновативните решения и технологии за развитие на бизнеса. За целта са необходими ясни критерии, които да гарантират ефективното използване на средствата, е посочил Румен Радев.

Надявам се, че с работата на двете служебни правителства всякакви опити на държавен рекет върху бизнеса са вече история, е казал президентът Радев. Той е подчертал, че е важно българските и чуждестранните инвеститори да са спокойни за сигурността на своята собственост и да развиват дейност в предвидима среда. Възстановяването на доверието между бизнеса и държавата е първостепенна и неотложна задача и условие за действителен икономически растеж, е заявил Радев.

От КРИБ са изтъкнали необходимостта от държавни политики в подкрепа на социално отговорното поведение на бизнеса и на запазването на работни места особено предвид усложненията, свързани с пандемията. Работодателската организация е разработила предложения с мерки за бизнеса във връзка с високите цени на тока, част от които са били представени на срещата.

Участниците в срещата са били единодушни, че регулярният и конструктивен диалог между бизнеса и институциите е предпоставка за подобряване на икономическата среда и инвестициите в България, както и за постигане на устойчив икономически растеж, се посочва в съобщението.