"Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убива българската икономика. Нужни са неотложни, надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи и добри намерения изтече, чакаме резултатите". Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в завода на металургичната компания за цветни метали "КЦМ 2000" в Пловдив.

Според него не може в условията на остра енергийна криза да бъдат изоставени енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на нашата икономика, без адекватни мерки и предсказуемост в ценовата политика.

"Следим какво прави правителството така че да поевтинеят токът и газът и да има адекватни компесаторни механизми и за потребителите, и за бизнеса. Кабинетът назначи нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен. Всеки ден увеличава риска от фалити и загуба на пазари. Да не говорим какво става с малките и средни предприятия", посочи държавният глава.

По думите му законови промени са неотложни. "Трябва да имаме предсказуемост, реална ликвидност и реална конкуренция вътре в страната, не само да работим с ден напред. Няма как този бизнес, на който разчитаме, да работи без да има законови промени и ясни ангажименти", добави Радев.

Той определи "КЦМ 2000" като пример за приватизация и технологичен лидер. За него такива структуроопределящи предприятия трябва да бъдат подкрепени.

Относно изграждането на нови мощности в АЕЦ "Белене" президентът смята, че България има бъдеще като ядрена държава и трябва да се вземе решение. "Десетилетия напред да имаме инвестиции в базови мощности, каквато е ядрената енергетика. България не може да си позволи лукса да се откажем от големия инвестиционен потенциал", коментира Румен Радев.

По-късно през деня държавният глава ще посети и производствени предприятия в Сливен и Бургас.