Междусистемната газова връзка Гърция-България вече променя решително енергийната карта на Европа, каза президентът Румен Радев на церемонията днес в София по официалното въвеждане на газопровода в търговска експлоатация.

Много преди Шекспир да напише пиесата "всичко е добре, когато свършва добре, българите вече разбираха колко е вярно това изказване", обобщи президентът реализацията на газовата връзка, цитиран от БТА.

Румен Радев заяви, че така най-после имаме реален газов поток от Азербайджан и добави, че този проект е от значение за много държави. Във връзка с това той отбеляза утвърждаването на Азербайджан и президента Илхам Алиев като надежден партньор. Очаквайки и старта на хъба в Александруполис ние наистина ще получим реална диверсификация, посочи Радев.

Това не е само инфраструктурен проект, това е един символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, на успешното сътрудничество, нашата свързаност, които допринасят за устойчивото ни развитие като реализират съвместната европейска стратегия за по-надеждна, евтина и сигурна енергия, каза Румен Радев. Той добави, че на базата на тази стратегия България увеличава капацитета на хранилището в Чирен, за да подкрепим нашите съседи за по-добър баланс за техните газови мрежи. Настояваме за осигуряването на интерконектор със Сърбия, поддържаме сътрудничеството си с Румъния с вече осигурения интерконектор, за да имаме вече гъвкавост и сигурност на доставките, добави президентът.

Радев благодари на всички за реализацията на междусистемната газова връзка. Така ние демонстрираме нашата увереност, нашия съвместен отговор на нарушените вериги на доставки, растящи цени, причинени от кризата и руската война в Украйна, посочи той. Радев добави, че тази война промени сериозно и много бързо начина ни на мислене, усещането ни за това какво е съседството и солидарността. Веднага след прекъсването на руските доставки за България, ние трябваше да реагираме на тази криза и се обърнахме към съседите си, припомни Радев като добави, че страната ни високо цени подкрепата им за осигуряването на достъп до своите национални системи за газов транспорт, подкрепата от Турция, която ни даде навреме достъп до терминалите си за втечнен природен газ. На Балканите ние сме най-големият износител на електроенергия, трети в Европа, това ни позволява да увеличим износа си на електроенергия към всички наши съседи, припомни още президентът.

По думите на Румен Радев успехът на газовата връзка ни окуражава, че можем да мислим в по-дългосрочен план, защото нашите усилия са нужни, но не са достатъчни. Днес ключът за успеха е в съвместни проекти, свързаност, интеграция във всички измерения, каза президентът. Той посочи, че страните в Европа трябва да започнат да мислят съвместно, да разработят съвместна визия за общото ни бъдеще, заедно да осигуряват енергийни ресурси, да разработват нови технологии, да изграждат нова енергийна инфраструктура, да интегрират своите капацитети за съхраняване на енергия, да произвеждат заедно енергията на бъдещето.

Румен Радев представи предложението, изпратено до него от газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия да транспортират допълнителни количества природен газ от Азербайджан за Европейския съюз по подписания през юли в Баку меморандум за разбирателство, използвайки газопреносните системи на европейските страни.

Президентът отбеляза още, че геополитическата среда се променя много бързо, за което е важно да разглеждаме нашия регион в много по-широка перспектива. Затова трябва спешно да увеличим и модернизираме нашите контролно-пропускателни пунктове, шосета и жп линии и да консолидираме нашите усилия, заяви Радев. Като пример той посочи изграждането на коридор номер 8, който свързва Черно с Адриатическо море, и на транспортния коридор Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе. Трябва да проектираме и изградим нови тръбопроводи за нефт и газ, трябва да разработим дигитална инфраструктура, за да може да се обработва и предава най-важната стока на бъдещето - данни и информация, каза още президентът. Той посочи и важността от изграждане на повече мостове над р. Дунав.

Президентът Радев заяви още, че България, Румъния, Хърватия не трябва да остават извън Шенген. По думите му това не допринася за стабилността и просперитета на Европа. Убеден съм, че ние заслужаваме нашето членство, 11 години след като покрихме всички технически критерии за членство, каза още президентът.

В церемонията в София участваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който е на официално посещение у нас, президентите на Република Северна Македония и на Сърбия Стево Пендаровски и Александър Вучич, премиерите на Гърция и на Румъния Кириакос Мицотакис и Николае Чука, служебният премиер Гълъб Донев, изпълнителните директори на проектната компания "Ай Си Джи Би" АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.