Британците са похарчили рекордните 1,2 милиарда британски лири (1,5 милиарда долара) за пазаруване на хранителни продукти онлайн през четирите седмици на ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса през април и май, предаде Ройтерс.

Делът на онлайн покупките на храни е нараснал до 13 процента от пазара на храни като цяло през четирите седмици до 16 май спрямо 7 процента през същия период миналата година и 10 процента повече, отколкото през април, по данни на компанията за пазарни анализи Нилсен (Nielsen), допълва БТА.

Нилсен отбелязва, че 7,9 милиона британски домакинства са пазарували храни онлайн спрямо 4,8 милиона през същия период година по-рано, включително 1,1 милиона нови онлайн купувачи.

Продажбите онлайн са скочили със 103% на годишна основа, а продажбите в магазините са се увеличили с 6,6 процента, въпреки че посещенията са намалели с 24 процента.

Похарчените суми при всяко посещение са нараснали с 45 процента, като средната пазарска кошница възлиза на 21,6 британски лири, което отразява промяна в поведението по време на ограничителните мерки.

Общо покупките на хранителни стоки във Великобритания са се увеличили с 13 процента на годишна основа, което отново показва пренасочване към супермаркетите, тъй като заведенията за хранене бяха затворени в периода на ограниченията.

Според компанията за пазарни проучвания Кантар (Kantar) като цяло покупките на храни са се увеличили с 14,3 процента през 12-те седмици до 17 май, като това е най-бързият темп на растеж на показателя от 1994 година, откогато се отчитат съпоставими данни.