Германската онлайн компания за доставки на храна по домовете "Диливъри хиро" (Delivery Hero) и нейното испанско подразделение "Глово" (Glovo) попаднаха под прицела на антитръстовите регулатори на Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Агенцията се позова на изявление на двете компании, след като по-рано днес стана ясно, че властите са обискирали фирми в две страни членки поради опасения, че може да участват в картел, предаде БТА.

"Разследването засяга предполагаемо споразумение или съгласувана практика за споделяне на национални пазари за онлайн поръчка и доставка на храна, хранителни стоки и други потребителски стоки в Европейския съюз", обяви Европейската комисия, която следи за конкуренцията в Общността.

Според "Диливъри хиро" проверката не означава, че Комисията е стигнала до заключението, че е имало действително нарушение на закона за конкуренцията. Компанията, която съобщи, че обиските са извършени в неин офис в Берлин, добави, че се е ангажирала да сътрудничи изцяло на Комисията.

Испанското приложение за доставка на храна "Глово", в което "Диливъри хиро" наскоро придоби мажоритарен дял от 94 процента, потвърди обиските и на свой ред заяви, че сътрудничи на разследващите. Централа му в Барселона е била обискирана миналата седмица, съобщи "Глово" в отговор на запитване на Ройтерс, без да разкрива подробности.

Компаниите, признати за виновни в нарушаване на антитръстовите правила на ЕС, са изправени пред глоби, които могат да достигнат 10 процента от глобалния им оборот.