Компанията Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) може да продължи строителството на газопровода "Северен поток-2" югоизточно от остров Борнхолм в изключителната икономическа зона на Дания, гласи решението на Датската енергийна агенция (ДАЕ). Това съобщи днес пред ТАСС говорителят на агенция Туре Фалбе-Хансен.

В сряда ДАЕ одобри условията, свързани със строителството на тръбопровода, затова мога да потвърдя, че компанията Норд стрийм 2 може да продължи изпълнението на проекта, допълни говорителят.

По-рано Датския съвет по въпросите на енергетиката, съобщи, че във ведомството е постъпила жалба срещу решението на ДАЕ. Агенцията обаче подчерта, че жалбата не е спряла решението й.

Междувременно днес в Москва президентът на Газпром Алексей Милер обсъди с представителя на управителния съвет на германската компания Винтерсхал Деа (Wintershall Dea GmbH) Марио Мерен актуални въпроси по взаимодействието между двата концерна. По-специално те са отбелязали приноса на газопровода "Северен поток" за надеждното и безопасно гарантиране на потреблението на Германия и Европа, се посочва в комюникето на Газпром, цитирано от ТАСС.

Изпълнението на проекта "Северен поток-2" също е било тема на разговорите.

Маршрутът на "Северен поток 2"

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Днес Милер се е срещнал и с френския политик Франсоа Фийон, с когото са обсъдили актуалните насоки на развитието на енергийните пазари във Франция и Европа.