Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери заяви днес във Вилнюс, че газопроводът "Северен поток-2", който ще бъде завършен в скоро време, ще засили политическото влияние на Москва върху енергийната политика на ЕС, предаде АФП.

Този газопровод ще нанесе силен удар срещу диверсификацията и сигурността в енергийния сектор на Европа, заяви Пери, който е на посещение в Литва. Целта на визитата му е да укрепи връзките на страните от Източна Европа със САЩ в областта на енергетиката.

Газопроводът ще засили влиянието на Русия върху енергийната политика на Европа и уязвимостта на Европа от прекъсване на доставките, подчерта Пери, който участва в енергиен форум в литовската столица.

Проектът "Северен поток-2" предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 милиарда евро. Единствен акционер в оператора по проекта Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) е руският газов холдинг Газпром. Европейски партньори по проекта са германските компании Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), австрийската О Ем Ви (OMV), френската Анжи (Engie) и англо-холандската Шел (Shell).