Сърбия разчита да започне да получава руски газ по газопровода "Турски поток" на 29-30 декември, съобщи президентът на страната Александър Вучич на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Белград във вторник. "Ще пуснем газ до края на годината, икономиката ни ще се развива и ще заеме първо място по растеж в Европа тази година и в следващите три години", уточни Вучич, цитиран от ТАСС.

Той обясни, че Сърбия избира руския газ, защото е по-евтин: "Той е най-изгодният и най-евтиният. Всеки път, когато американците питат: "Защо не вземете някакъв друг газ?", ние казваме, че искаме да вземем. Три пъти пътувах при Алиев (президента на Азербайджан) за разговори, казвах: "Дайте ни по-евтин газ, не искаме скъп". Отговориха ни, че чрез газопроводите TAP и TANAP няма да има достатъчно количество за Сърбия. "Всеки път, когато питахме къде има по-евтин газ, не получавахме отговор", подчерта президентът на Сърбия.

Изявлението на Вучич означава, че до 29-30 декември трябва да е готово трасето на българския участък от "Турски поток", който в България наричат "Балкански поток".

Участъкът е с дължина от 474 километра. България изгради своевременно мощностите, които й осигуряват възможностите да получава газ от "Турски поток"- мощността на границата с Турция е 19,9 млрд. куб. м годишно. Забавяне при строителството на българския участък се получи заради обжалването на търгове. Сърбия е готова със своя 403-километров участък от продължението на "Турски поток " на своя територия (12,88 млрд. куб м на входа и 8,6 млрд. куб. м на изхода).

3e-news.net