Строителството на газопровода "Балкански поток" фактически е завършено. Българският участък е свързан с газопровода в Сърбия. Това е съобщил пред ТАСС в неделя осведомен източник, участващ в строителството на газопровода.

"Балкански поток" е завършен, той е свързан с газопровода в Сърбия, официални мероприятия във връзка със завършването няма да има поради пандемията от коранавируса. Вероятно церемония ще има по-късно", е казал източникът, цитиран от руската агенцията.

През октомври министър-председателят Бойко Борисов заяви, че строителството на газопровода "Балкански поток" на територията на страната е близо до завършване. Той подчерта, че "с реализацията на проекта "Балкански поток", България ще се превърне в регионален стратегически газоразпределителен център и ще гарантира диверсификацията на газовите доставки".

"Балкански поток" е продължение на газопровода "Турски поток" през територията на България, пише агенция ТАСС. В официалните документи той е определен като "разширение на газотранспортната инфраструктура на компанията "Булгартрансгаз", паралелно на северния газопровод до българо-сръбската граница". Името "Балкански поток" за газопровода предложи премиерът Борисов и бе отбелязано, че линейната част на газопровода трябва да бъде готова до декември.

Още по темата за "Балкански поток" - четете на 3е-news.net >>